НОВИНИ

Хаос с изплащането на пенсиите на хора с изтекли ТЕЛК решения

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:55, 14.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

При омбудсмана са постъпили множество сигнали, че НОИ не е възобновил плащането на пенсиите на хора, чието преосвидетелстване от ТЕЛК се бави. Диана Ковачева призова служебния здравен министър и шефа на НОИ да вземат спешни мерки за възобновяване на всички забавени плащания.

Илия Замфиров е с множествена склероза. ТЕЛК-ът му е изтекъл през януари. Оттогава не получава пенсия и месечна финансова подкрепа. Живее с минимална заплата и разчита на помощ от семейството и приятелите си.

Илия подал документи за явяване на ТЕЛК още през ноември миналата година, но ще се яви на комисия на 20 февруари. През януари депутатите решиха, че хората, които са подали документи в срок, но явяването им пред ТЕЛК се бави, ще продължат да получават пенсия и месечна финансова подкрепа. Илия се надявал, че НОИ ще му преведе пенсия още този месец.

Мъжът звъни в информационния център на НОИ да провери дали ще получи пенсия този месец.

След повече от 15 минути Илия се отказа да чака разговор с експерт на НОИ. Оттам обясниха, че през първата половина на март ще започнат да изплащат пенсии на хора с изтекли ТЕЛК решения.

"Въпросът е дотогава те как ще живеят, след като не са имали никаква подкрепа толкова месеци", коментира Веска Събева - заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

Важно уточнение е, че пенсии през март ще получат само хората с изтекли ТЕЛК решения които попадат в справките, подадени от здравното министерство към НОИ до 20 февруари.

"Поетапно се предоставя тази информация, като първоначалната е обхванала около 1600 лица. Но продължаваме и в момента да доуточняваме", каза доктор Цветолюба Генкова от Министерството на здравеопазването.

Колко са хората с изтекли ТЕЛК решения, които трябва да получават пенсии, от здравното министерство все още не знаят. Ще събират информация и всеки месец ще я подават на НОИ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивша легенда на Валенсия ще спасява „прилепите“ от изпадане
Бивша легенда на Валенсия ще спасява „прилепите“ от изпадане
Ферари представи болида си за новия сезон във Формула 1
Ферари представи болида си за новия сезон във Формула 1