НОВИНИ

Вдигат заплатите на работещите в "Български пощи"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:03, 14.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ръководството на дружеството и синдикатите подписаха споразумение, според което увеличението ще бъде на два пъти – със задна дата от 1 януари и от 1 юни. Ваучерите за храна стават 100 лв. на месец.

След заявка за ефективна стачка днес синдикати и правителство се споразумяха заплатите на работещите в "Български пощи", без ръководните позиции, да бъдат увеличени с 19% на два пъти – със задна дата от първи януари с 11% и с 8% от юни. Вдигат се и сумите за ваучери за храна с 40 лв. - от 60 на 100 лв.

Министър Христо Алексиев съобщи, че намеренията са били увеличението да е по-голямо, но министерството се е водело и от това дружеството "Български пощи" да остане стабилно. Започнал е и план за оздравяването му.

"Предвижда се разширяване на броя на услугите. Смятам, че с този план за оздравяване в рамките на три години ще постигнем пазарен дял на куриерските услуги между 10 и 12% и това е съвсем реално", заяви Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията.

Юлия Димитрова от 30 години работи в "Български пощи" в Русе. Смята, че е било крайно време да се увеличат заплатите им и това трябва да става периодично според ръста на инфлацията.

"По-голяма част от колегите се съгласиха, имайки предвид тежкото финансово състояние на "Български пощи", но това не означава, че в бъдеще отново няма да имаме претенции заплатите ни да бъдат актуализирани", каза Юлияна Димитрова.

Според пощенските служители в столицата заради инфлацията увеличението ще се усети реално като 15 на сто.

"Имаме пълна стачна готовност все още ,но засега това, което ни дават означава ,че се мисли за нас и сме с надеждата, че нещата ще се оправят и държавата наистина ще обърне поглед към български пощи", заяви Евелина Пилитова, началник на пощенски клон в София.

Синдикатите приемат споразумението днес за компромисно и смятат, че трябва да се мисли и за подобряване на условията на труд в пощите, които сега са мизерни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство от Варна е държало в дома си близо месец тялото на починалото си дете
Семейство от Варна е държало в дома си близо месец тялото на починалото си дете
Бивша легенда на Валенсия ще спасява „прилепите“ от изпадане
Бивша легенда на Валенсия ще спасява „прилепите“ от изпадане