НОВИНИ

Спасителите на жената в Рила: Чудо е, че е оцеляла

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 21.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Регионални
Слушай новината

42-годишната жена от Кюстендил оцеля, след като прекара повече от 30 часа при минус 20 градуса на 2300 метра надморска височина в Рила. Намерена е от планинските спасители с клин и обикновени боти, без никаква екипировка за тежките зимни условия. Бързо е транспортирана за лечение в "Пирогов" и е приета с тежка форма на измръзване.

"Жената не беше в добро състояние, единственото - приповдигнато настроение беше, осъзнаваше какво се е случило, но от кръста надолу - краката ѝ бяха много зле, почти неподвижни. Беше лежала на открито на един камък на снега около 20 часа", разказа в "Денят започва" един от планинските спасители, успели да намерят жената и да спасят живота ѝ.

По думите на спасителите жената не е потърсила помощ, защото не е искала. Тя не се е обадила на своите близки и приятели къде е отивала и какво ще прави, не е звъннала и по телефона за помощ.

"Само това, че успяха колегите да намерят телефонния номер, да се свържат с нея я спаси, макар че първоначално тя ни заблуди, мисли, че се намира на старата хижа, намерихме я под стената на Харамията. По едно време, докато я викахме, се обади, чухме я от къде вика. Трудно се придвижихме до нея, самото транспортиране също беше тежко", каза планински спасител.

Божидар Джокин, който също участва в спасителната акция, сподели: За нас също е чудо как е оцеляла с екипировката, която беше на нея. Тя беше с дрехи тип градски. Единственото, което я е спасило, е, че не е заспала, явно нещо я е държало будна, може би вярата ѝ.

Планинските спасители са категорични, че единствено движението може да спаси човек от "бялата смърт".

"В зимно време да се окопае в снега, постоянно да се движи - клекове, лицеви опори", каза един от спасителите.

Вижте още във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работната хипотеза за аварията в метрото е надигане на подпочвени води
Работната хипотеза за аварията в метрото е надигане на подпочвени води
Проф. Асенов: Байдън заяви, че Америка се завръща в световната дипломация
Проф. Асенов: Байдън заяви, че Америка се завръща в световната дипломация