НОВИНИ

Над 800 кг храни с изтекъл срок на годност са иззети в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 21.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Над 800 килограма некачествени рибни и месни продукти са иззели от търговската мрежа инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Русе през миналата година. Голяма част от храните са били с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Те са унищожени, запечатани са и 4 магазина в града. Въпреки редовните проверки, сигналите за развалени продукти не спират.

При 7000 проверки инспекторите по храните засекли 1600 развалени яйца, 40 килограма некачествен козунак, близо 100 килограма негодно за консумация месо. Иззетото количество риба е най-много - 750 кг. А на горещия телефон на Агенцията потребители ежедневно подават сигнали. Маргарита Смиленова от Русе си купила сирене от голяма хранителна верига, но така и не успяла да приготви баница, защото опаковката му се издула като балон и жената се притеснила за съдържанието на млечния продукт.

"Той беше по-навътре, в дъното на хладилника. То станало един куб пълен с вода", каза Маргарита Смиленова.

А според етикета годността на сиренето е до 3 февруари 2021 година.

"Не мога да си обясня какво е имало в пакета", каза Маргарита Смиленова.

Но попадне ли веднъж продуктът в домашния хладилник, веригата вече е прекъсната и не може да се установи дали в производителя или в магазина е пропускът, или в купувача.

"Сега ще ви направя демонстрация каква е температурата в един битов хладилник. На най-горния рафт в момента мерим температурата на продукта, която е 9 градуса. Колкото слизаме по-надолу, толкова по̀ се променя температурата. Най-отдолу температурата не пада под 8,5 градуса. Така че битовите хладилници не може да очаквате да покрият и да съхраняват до такава степен храните, и да се изпълнят изискванията на производителя", обясни директорът на Областна дирекция Безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Това вероятно е станало и със сиренето на Маргарита Смиленова. Без изследване на продукти от същата партида не може да се установи дали е некачествено производството.

"Качествена е тази храна, която съответства на съответните показатели, които е обявил производителят на етикета като състав и като технологичен процес и документация", каза главен инспектор в отдел "Контрол на храните" д-р Анна Георгиева.

През 2020 година в Областната дирекция "Безопасност на храните" в Русе 59 граждани са подали сигнали за некачествена храна. Най-често те са се оплаквали от лош вкус, мирис, консистенция и изтекъл срок на годност на продуктите.

Автори: Даниела Димитрова, Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Асенов: Байдън заяви, че Америка се завръща в световната дипломация
Проф. Асенов: Байдън заяви, че Америка се завръща в световната дипломация
Отбелязваме Деня на родилната помощ
Отбелязваме Деня на родилната помощ