НОВИНИ

Спазват ли се мерките срещу разпространението на коронавируса у нас?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:57, 15.03.2020
Чете се за: 01:58 мин.
Общество

Проверката на екипите ни в София, Пловдив и Благоевград днес не намери работещи ресторанти и заведения. В хранителните магазини имаше строг ред за излизане и влизане , а според продавачи и купувачи презапасяването с храна е приключило. Хората обаче продължават да настояват в аптеките да се да се осигурят маски и дезинфектанти.

На най-голямата столична търговска улица "Витошка" днес не видяхме отворени нито заведения, нито ресторанти. Работеха само аптеки и хранителни магазини. Хората, които се разхождаха по улицата, също бяха значително по-малко от вчера. Може би за това помогна и дъждът.

Малка опашка пред аптека на улица "Витошка". Формулата е "един излиза, един влиза".

"Имаме нужда щом сме тук, какво значи спешно и неспешно."

"Ние работим нормално, но хората са значително по-малко."

"Няма какво да купят хората в аптеките, изчерпани са всички дезинфекционни препарати, спирт няма, и това е повсеместно в аптеките в София. Няма маски, няма ръкавици, дори сапуни антибактериални не се намират, няма и течен антибактериален сапун, изобщо няма нищо. Държавата трябва да разясни какво да правим. Защото част от хората са се презапасили, а другата част няма с какво да направят профилактика."

Многобройните заведения и ресторанти по "Витошка" са затворени според разпорежданията. Намираме обаче три магазина - за дрехи, обувки и телефони, които са отворени. Очевидно не са се впечатлили от снощния призив на ген. Мутафчийски и чакат официалното решение.

"Ако ни кажат, ще се съобразиме, да. Трябва да получим и ние официален имейл за това."

Въпреки призивите да си останем у дома и въпреки дъжда хора, макар и малко, продължиха да се разхождат навън.

"Не ми се седи вкъщи. Няма цял ден да седя вкъщи. Значи това е психоза, една година птичи грип, след това чума по свинете, това е всяка зима. Не е толкова страшен грипа, колкото тази психоза, побъркаха ни."

Пред магазин на голяма хранителна верига хората чакат на рехава опашка. Има и полицейска охрана. И тук формулата е като в аптеката.

"Един човек излиза, един човек влиза. В магазина не ни допускат. Разбираме от купувачите, че стока има достатъчно."

"За мен е важно да имам за днес и за утре, не за повече.

БНТ: Но хората?

"Няма много хора в магазина".

БНТ: Презапасяване няма?

"За мене няма, нито количките са толкова препълнени колкото гледах."

Че презапасяването явно е приключило се потвърждава и в кварталния магазин наблизо.

"Не, днес, не. Всичко е наред, всичко и е спокойно, абсолютно."

И по централните улици в Благоевград днес рядко можеха да се видят хора. Заведенията също спазваха забраната. МОЛ-овете, магазините за дрехи, обувки и домашни потреби бяха затворени. Пред аптеките опашки нямаше, допускаше се по един човек. В големите хранителни вериги достъпът на хора също беше ограничен. Здравни инспектори и полиция следяха за спазване на правилата.

"Според мен са правилни, точни и справедливи, макар че аз съм без маска в момента, но се чувствам добре и като се наложи ще сложа и маска. Така че всичко трябва да се изпълнява, защото то е за здравето на всички нас."

И в Пловдив лошото време допринесе за по-малко хора по улиците. Главната улица опустя. Магазините, с изключение на хранителните и аптеките, останаха затворени. Повечето от хранителните магазини въведоха ограничения за броя влизащи купувачи. Аптеките, които имаха възможност отвориха гишета към улиците.

"Не спазвам нищо по-сериозно освен да ограничавам излишни излизания, да ходя къде и да било освен за пазаряване."

В квартал Столипиново днес обикаляха екипи на полицията, призоваваха хората да спазват мерките и следяха да не се организират сватби и празници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В добро здравословно състояние е заразеният с коронавирус пациент във Варна
В добро здравословно състояние е заразеният с коронавирус пациент във Варна
10 нови случая на коронавирус у нас днес
10 нови случая на коронавирус у нас днес