НОВИНИ

Спецакция на "Пътна полиция" през почивните дни

Николай Минков
от Николай Минков
11:20, 09.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Специализирана полицейска операция по контрол на пътя се провежда днес и утре, съобщиха от МВР. Целта е да затегне дисциплината на водачите след премахването на КПП-тата.

Основната причина за масираните проверки по пътищата е премахването на забраната за движение между областните градове, обясниха от полицията.

Гл. инспектор Николай Крушарски: След премахването на КПП-тата на големите градове се наблюдава засилен интензивен трафик по цялата пътна мрежа на страната, което съответно води до увеличаване броя на нарушенията. Нормално е да има и засилено полицейско присъствие, което да контролира неправилното движение на водачите.

С 26 по-малко са загиналите и 317 по-малко са пътно транспортните произшествия през тези 2 месеца на годината, когато е било извънредното положение, спрямо същия период на предходната година.

По време на операцията основно ще се следи за превишена скорост, като за целта на пътя ще бъдат изкарани всички технически средства като стационарни и мобилни камери, радари.

Гл. инспектор Николай Крушарски: Те ще бъдат разположени на автомагистралите, междуградските пътища и малките населени места. Също и големите градове - основните булеварди, защото там се наблюдава най-голямата концентрация на този тип нарушения, констатирани от колегите.

От пътната полиция ще проверяват още дали водачите са употребили алкохол или наркотици и още.

Пътен полицай: Дали водачите имат глоби, дали имат задължения, неплатени към държавата. Основното е това - документи. Свидетелството дали е редовно.

В малките населени места ще се проверяват и водачите на мотопеди и мотоциклети дали имат съответната категория.

Гл. инспектор Николай Крушарски: Знаете, че със затопляне на температурите доста от родителите позволяват на своите невръстни деца да управляват мотопеди и мотоциклети. Именно това ще контролират и колегите.

Ще се следи и за обезопасителни колани и детски столчета в леките коли.

Шофьорите приемаха с разбиране засилените проверки. Някои използваха случая да се обърнат към всички водачи на пътя: "Да не карат пили и да не карат дрогирани".

Специализираната операция на пътната полиция ще продължи до края на неделния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Днес подаряваме на Европа нашия девиз "Съединението прави силата"
Борисов: Днес подаряваме на Европа нашия девиз "Съединението прави силата"
Димитър Туджаров - Шкумбата: Смехът е отдушник. Това е начин на оцеляване
Димитър Туджаров - Шкумбата: Смехът е отдушник. Това е начин на оцеляване