НОВИНИ

Тържествена церемония по издигането на знамето на ЕС пред Президентството

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 09.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Тържествената церемония по издигането на знамето на ЕС пред сградата на Президентството отбеляза Деня на Европа.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася "Декларацията на Шуман". С нея той предлага създаването на Европейска общност, която да обедини производството на въглища и стомана на страните участнички. Това се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.


На днешния ден се навършват и 75 години от края на втората световна война. По-рано днес президентът и вицепрезидентът положиха цветя на паметника на Незнайния воин в знак на признателност за загиналите през войната. Държавният глава припомни, че над 12 хиляди българи са загинали в най-кръвопролитната война, за да я има днес просперираща и обединена Европа, като припомни и съвместното изявление на президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп от преди дни.

Румен Радев - президент на България: В тези трудни за нас дни не чертаенето на нови разделителни линии, трябва да търсим нашия общ интерес. Нямаме изгода в момента, това не е в интерес на Европа. В криза в каквато сме в момента, а тя е многопластова. Тук не говорим само за здравната криза, както знаете, тази криза има много компоненти. Основните са здравни, социални, икономически. Има вероятност да тръгнат и към политическа криза всички тези фактори. Най-важното е да търсим това, което ни обединява, така че да можем да излезем по-силни, по-сплотени, по-отговорни за нашето бъдеще, за нашите граждани.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци пред парламента в Сърбия
Сблъсъци пред парламента в Сърбия
Валери Симеонов: Най-големият обществен дарител е Народното събрание
Валери Симеонов: Най-големият обществен дарител е Народното събрание