НОВИНИ

Специални маски за хората с увреден слух в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 13.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Специални предпазни маски, с които да общуват, получиха хората с увреден слух в Русе. Те имат прозрачен прозорец, за да се виждат устните. Дарението е на общината и беше предоставено на Съюза на глухите. С такива предпазни средства са снабдени вече и служителите на някои институции.

За да могат да общуват, хората с увреден слух трябва да виждат движението на устните, а при носенето на обикновена маска по време на пандемията това е невъзможно. Сега обаче те ще могат спокойно да комуникират.

Стефка Тончева – председател на Съюза на глухите – Русе: Ето сега как се вижда устата, когато се говори и това ще помага на хората с увреден слух да отчитат по устата.

От дарението ще се възползват 135 души, които са членове на Съюза на глухите в Русе.

Стефка Тончева – председател на Съюза на глухите – Русе: Никой от нас не знаеше за тези маски и просто много се изненадахме и сме впечатлени.

Специалните маски са изработени по поръчка на Общината от русенска фирма.

Златомира Стефанова – зам.-кмет на Община Русе: Общината получи дарение 200 и поръча още 1000 за Социално подпомагане, също така супермаркетите. Обмисляме и за банковия сектор.

Със специалните предпазни средства вече са снабдени служители на общинския информационния център, Бюрото по труда и Агенцията по приходите.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради ремонта на Аспаруховия мост променят движението на тролеи във Варна
Заради ремонта на Аспаруховия мост променят движението на тролеи във Варна
Астронавт от НАСА: за изолацията в космоса и на Земята
Астронавт от НАСА: за изолацията в космоса и на Земята