НОВИНИ

Спират тока на Белодробната болница във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 20.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Регионални
Слушай новината

Белодробната болница във Варна е с режим на тока заради неплатени 65 000 лева към енергодружеството. Очаква се днес специализираното заведение да остане без електричество за 2 часа.

Болницата е в тежко финансово състояние и няма възможност да си плати тока, а работещите не са получавали заплати от 10 месеца и предупреждават, че ще напуснат.

От енергодружеството отдавна предупреждават, че ще спрат тока в болницата. Ако сметката не бъде платена, утре електрозахранването ще бъде спряно за 4 часа, а в сряда здравното заведение ще остане на тъмно.

Директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев заяви за "Денят започва", че ако токът спре, ще вземе болните и ще ги заведе при кмета или председателя на общинския съвет. Дължимата сума от 65 000 лв. за него не е много за общината.

"Абсурд е да оставим болницата без ток. Не може да се приготвя храна, да се правят процедури. Болницата е извън града, знаете ли какви неща могат да се случат. това е пълен абсурд", каза доц. Ганчев.

"Тук имаме и хранителни среди, изследвания на болни, които трябва да се пазят. И всичко това стои в хладилни шкафове и е застрашено", каза още той.

Лечението на болните при спиране на тока също е застрашено, има опасност да плъзнат и зарази.

"Ренгенът, изследванията, храчки, които се изследват, а това е най-важното. Ако спрат тока това е биологична бомба", каза Йорданка Славова, главна сестра в болницата.

Работещите в болницата не са получавали заплати от близо година. Повечето от тях са пенсионери и казват, че ще напуснат, ако не получат парите си.

"Седяхме до сега в името на болните, защото няма кой да ги поеме. Просто вече не мога да си мотивирам хората да работят и да им кажа да стоят тук. Повечето са в болнични", казва главната сестра.

В болницата един туберкулозно болен се издържа за 60 лв. на ден, а има нужда от 90 лв., което е част от проблема.

От Министерството на здравеопазването заявиха за БНТ, че планират увеличение на средствата за лечение на болните от туберкулоза. В отговора пише, че Община Варна е едноличен собственик на капитала на лечебното заведение. От министерството са изпратили писмо до Общинския съвет с настояване за спешни действия съобразно визията за бъдещото на болницата.

Какви са проблемите на лечебното заведение - вижте във видеото от Деян Михайлов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джудистите на „Топалов“ и „Шампион“ са №1 в отборното на „Топалов оупън“
Джудистите на „Топалов“ и „Шампион“ са №1 в отборното на „Топалов оупън“
Кирил Симеонов: Нямам информация дали други от ИТН ще ме последват
Кирил Симеонов: Нямам информация дали други от ИТН ще ме последват