Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как украински бежанци си търсят работа у нас?

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
07:15, 20.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Как украинските бежанци да се включат на пазара на труда в България. С какви трудности се срещат и как да си намерят работа?

Около 20 украински жени се включиха в специален "Женски кръг" в Ситуационния център "Отворени врати" в София. Целта на инициативата е да подпомогне украинските бежанки да си намерят работа в България.

"Фокусът на тази група е да не са твърде много жени, тъй като ние искаме да им предоставим индивидуални консултации. Да обърнем внимание на всички, всяка една има различни мнения, различни търсения. Голяма част от тях са с малки деца. Трябва да можем да видим какви са опциите, за да са с децата си и какви са опциите на пазара на труда", заяви Кристина Ронкова от фондация "Дигнита".

Мероприятието се провежда не за първи път и е организирано от Фондация "Дигнита".

"Работят с консултанти - така нареченият коуч, който им казва какво търсят работодателите. Как да изготвят своето СV, какви са типичните особености на работодателя в България. След това наш специалист, специалист по трудово право, им разказва за основните закони и изискване към бежанките от Украйна. И след това им разказваме за основните рискове", допълни Камелия Димитрова, директор на Фондация "Дигнита".

Оксана Калчева е в Съюза на украинските адвокати. Тя е от Мелитопол, Запорожка област. Заради безопасността си напуска окупирания град и със семейството си пристига в България. Продължава да води юридически консултации онлайн.

"Има случаи, когато хората при неофициална работа се срещаха с различни трудности, всъщност експлоатация и насилие. Затова дойдох тук да чуя квалифицираните специалисти, да се запозная по-добре с българското законодателство. В бъдещето да мога да помагам на хората", добави Оксана Калчева, юрист от Украйна.

За повечето украинци основният проблем, свързан с търсенето на работа, е езиковата бариера.

"Градът ни е окупиран, тръгнахме до Запорожие, после с автобус до София. Сега си търсим работа. По образование съм счетоводител. Доколкото знам тук мога да си потвърдя дипломата, но все пак в счетоводството в България и в Украйна има разлика. Това е първият проблем, а вторият, основният, е езикът", сподели Татяна от Бердянск.

"Имам две висши образования - радиоинженер и икономист. Знам украински, руски и английски. Надявам се това да ми помогне да си намеря работа", коментира Ирина от Одеса.

Община Благоевград иска украински лекари да започнат работа у нас, дипломите им обаче не се признават

По време на оживената дискусия в Ситуационния център украинските жени се запознаха с възможностите за реализация, кариерна ориентация и актуалните услуги, които предлага държавата.

"Така че има сесии специално насочени към украинските граждани, да се чувстват максимално добре, да познават своите права, да знаят от какво да се предпазват, за да избягват рискове. И тяхното пребиваване тук да е максимално безопасно", каза още Ернеста Русева от Националната комисия за борба с трафика на хора.

След обсъждането в "Женските кръгове" украинките ще получат индивидуални консултации, където да им помагат да съставят СV и да направят няколко пробни подавания на документи за работа.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жулиета Канталупи: За силната гимнастика трябват време и психика
Жулиета Канталупи: За силната гимнастика трябват време и психика
Каква е ситуацията на "Дунав мост" при Русе след километричните колони от автомобили и камиони?
Каква е ситуацията на "Дунав мост" при Русе след километричните колони от автомобили и камиони?