НОВИНИ

Протестиращите пред Ректората освободиха кръстовището, преместиха палатките пред МС

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:10, 10.08.2020 (обновена)
5110
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Протестиращите пред Ректората преместиха палатките си пред Министерския съвет - това заявиха те пред репортера ни Боряна Черганова. Определиха действията си като знак на добра воля.

Другите 2 кръстовища - това пред Министерския съвет и на Орлов мост, остават блокирани.

В нощта преди 33-ия ден на протести и блокади "Цариградско шосе" беше осветено от факелно шествие. За повече от час протестиращите преминаха пеша от Орлов мост през "Плиска" към кръговото кръстовище на Четвърти километър и се върнаха обратно към палатковия лагер.

Тази сутрин част от факлите осъмнаха като стражи в Орловия град, а протестиращите бяха по местата си в палатковите лагери, в очакване да отстояват позициите си пред полицията.

Анастас Гогов - Слава богу, не се случи такова нещо, единственото притеснение беше, че лагерът остана без охрана, липсваше полицейско присъствие през нощта. Имаше така един импулс около 3 часа през нощта, започнаха да скандират Оставка, но помолихме хората да не притесняваме все пак живущите в квартала.

С изгрева на слънцето намираме и Камен Канев - един от задържаните миналата седмица при полицейската акция на Орлов мост. На крак е от три през нощта.

Камен Канев: Това всъщност, което правим, е да покажем, че чрез това място - Орлов мост - Орлов град, както го наричаме, показваме една сила и немощ на управляващите.

С тъпан от блокадата пред Ректората обявиха решението си да освободят движението по булевард "Васил Левски" и да преместят палатките си пред Министерския съвет.

Никола Вапцаров: В жест на добра воля и с цел да подтикнем господин Борисов да вземе правилното решение, ще освободим това кръстовище и ще се преместим на Министерски съвет.

Вера Иванова - майка от "Системата ни убива": Ние започнахме пред Министерски съвет и ще се върнем на нашето си място, където сме от 1 март, тъй като това място не беше нашата цел. Това място тук ни задържа полицията, като ни задържа буса. И продължаваме пред МС да веем черните знамена, както от началото на март до оставката на кабинета "Борисов 3".

Диана Кишкилова -" Учудвам се, че господин Борисов удъжа на думата си да не праща полиция срещу палатковите лагери".

Така палатковият лагер пред Министерски съвет се разраства в очакване на важните решения, които премиерът Борисов заяви във фейсбук, че трябва да вземе.

Десислава Христова: Той ще вземе решението, което касае него и оттам натам ще видим, но това не означава отстъпление, само да кажа, те са тук сега, като жест на добра воля, защото нашата идея не е да пречим на никого. Ако искате го приемете и така- затварянето на пътя е като ремонтите, които извършват. Приемете, че ние ремонтираме, само този път ще ремонтираме качествено.

В Сутрешния блок на БНТ един от организаторите на протестите - Арман Бабикян заяви, че гарант за реална промяна след тези протести обаче трябва да са всички.

Арман Бабикян: Всички трябва да сме гаранцията и гаранцията трябва да са именно тези хора, които разбраха нещо много важно - когато става дума за базисни ценности, свързани със справедливостта, демокрацията, законността, няма значение на кой край на политическото ветрило си почитател.

Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят, докато няма оставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализиран е пожарът край Свиленград
Локализиран е пожарът край Свиленград
53 случая на коронавирус при 1275 PCR теста
53 случая на коронавирус при 1275 PCR теста