НОВИНИ

Спомен за Татяна Лолова от нейната първа сцена в Русенския театър

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 23.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Голямата българска актриса Татяна Лолова напусна този свят на 87 години.

Татяна Лолова постъпва в болница в началото на март с коронавирус. Преодолява инфекцията, но съпътстващите заболявания водят до края на нейния впечатляващ, вълнуващ, ярък жизнен път.

За Татяна Лолова с усмивка и обич

Изключителната кариера на любимата на поколения българи актриса всъщност започва в Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе.

1955-1956 са годините, в които тя играе по разпределение в Русенския театър, разказа в предаването "България в 60 минути" драматургът Крум Гергицов.

След сезон и половина там, Татяна Лолова веднага е назначена и става един от основателите на Сатиричния театър в София.

Татяна Лолова обаче никога не забравя русенската сцена. През 2001 г. тя отново се връща там с постановката "Бившата мис на малкия град" - един от знаменитите спектакли на театъра в Русе, който се играе 4 сезона с небивал успех.

Имам наистина много лични спомени от приятелството ми с тази актриса. Един епизод, който много заздрави нашето приятелство е през 2014 г., когато направихме летопис на Русенския театър в Младежкия театър в София. Тя присъства на това представяне и беше първата, която стана и изказа такива хубави думи за битието си в този театър и моята работа като драматург. Няма да забравя никога как такава голяма актриса изрази своя възторг от моята работа и от театъра, допълни Крум Гергицов.

Питала съм самия проф. Гриша Островски дали тя е толкова емоционална наистина. И той ми каза, че самият той се изненадва, че не винаги може да си отговори на този въпрос, разказа журналистът Бояна Шандуркова.

Вижте повече подробности в прякото включване на Калчо Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Недопустима поправка, насочена срещу България, готвят евродепутати в резолюция за РСМ
Илияна Йотова: Недопустима поправка, насочена срещу България, готвят евродепутати в резолюция за РСМ
ЕС предприема правни действия срещу "Астра Зенека"
ЕС предприема правни действия срещу "Астра Зенека"