НОВИНИ

Спортният директор на Формула 1 подаде оставка

спортният директор формула подаде оставка
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 28.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният директор на световния шампионат на Формула 1, англичанинът Рос Браун, подаде оставка от поста си. Това беше обявено от пресслужбата на организацията.

"Сега е подходящият момент да се оттегля. Свършихме по-голямата част от работата и сега сме в период на консолидация. През 2026 г. ще има нов автомобил, но дотогава остават още четири години, така че е по-добре следващата група хора да поеме тази част от работата. Смятам, че напускам Формула 1 в чудесен момент", каза Браун.

"Обичах почти всяка минута от 46-годишната си кариера, имах късмета да работя с много страхотни отбори, пилоти и други хора. Не бих променил нищо. Мога да кажа със сигурност, че без подкрепата на съпругата ми и семейството ми нямаше да се справя. Сега ще гледам Формула 1 от дивана си, ще ръкопляскам и ще псувам като фен, щастлив, че спортът е на такова фантастично място и има такова фантастично бъдеще", добави той.

Браун е на 68 години и е спортен директор на Формула 1 от 2017 г. Специалистът започва кариерата си във Формула 1 като инженер в отбора на Williams през 1978 г., като напуска Формула 1 между 1989 и 1991 г. От 1991 г. англичанинът е технически директор и дизайнер на Benetton, пилотният отбор на германеца Михаел Шумахер печели два пъти шампионската титла (1994, 1995 г). От 1997 г. Браун се присъединява към Ferrari, където отборът печели шест Купи на конструкторите (1999-2004 г.), а Шумахер - още пет (2000-2004 г.).

В края на сезон 2006 г. Шумахер напуска Ferrari, а Браун прекъсва за една година. През 2008 г. англичанинът става ръководител на отбора Honda, а през март 2009 г. го купува и нарича Браун. Според резултатите от сезон 2009 отборът стана най-добър в класирането за Купата на конструкторите, а пилотът на отбора Дженсън Бътън спечели световния шампионат. По-късно отборът е продаден на друг концерн и преименуван на Mercedes, Шумахер по-късно се премества там, прекратява състезателната си кариера през 2012 г., а Браун напуска отбора през 2013 г. Специалистът не работи във Формула 1 до 2017 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина проф. Йордан Ведър - първият професор по реторика в българската академична среда
Почина проф. Йордан Ведър - първият професор по реторика в българската академична среда
Президентът приключи първия етап за съставяне на правителство с "Български възход" (ОБЗОР)
Президентът приключи първия етап за съставяне на правителство с "Български възход" (ОБЗОР)