НОВИНИ

Спря плановият прием в болниците. Как го приемат пациентите?

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 04.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Как заповедта на здравния министър за спиране на плановия прием и плановите операции в болниците се приема от пациентите?

В двете русенски университетски болници пациенти не се приемат. Операциите са били планирани най-вече в хирургичните и ортопедични отделения. Изключение прави само онкологичният център.

Въпреки че не са спешни операциите им, много от пациентите са притеснени, че трябва да отложат лечението си.

Спират плановия прием и планови операции в страната от утре

Лекарите вече са започнали да предупреждават пациентите си, на които им е предстояла операция. В една от университетските болници още през август са намалили с 30 % леглата от други отделения, за да ги преобразуват в ковид сектори. Смятат да преструктурират и дейността си.

"Ние намалихме приемът на пациенти. Лошото е, че ще се стигне дотам, че ще има много усложнени случаи, както беше след предходните ковидни вълни. В същото време ние не можем да не изпълним заповедта, но тук отново стои въпросът защо се стигна дотук. И тук не е проблем на здравеопазването, аз мисля, че това е проблем на цялото ни общество", каза Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика".

Затова Алис Муртезова още веднъж призова гражданите да се ваксинират. Само болните от Ковид, настанени в русенските болници, в момента са 300. Останали само осем интензивни легла.

Автор: Венета Николова


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Кричим вече изисква зелен сертификат от служителите си
Община Кричим вече изисква зелен сертификат от служителите си
Юрген Клоп: Почти перфектна вечер за нас
Юрген Клоп: Почти перфектна вечер за нас