НОВИНИ

Спряха премахването на незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански

Решението е на Окръжен съд - Перник

нов опит събарят незаконните постройки свързани румен гайтански
bnt avatar logo
от БНТ
21:55, 22.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир „Искър", което Столична община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд Перник. С него се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на Столична община, влезли в сила и подлежащи на изпълнение след окончателно решение на Върховния административен съд.

Столичната община предприе незабавни действия и обжалва определението на Окръжен съд – Перник. Сезирани са три съдебни инстанции.

"Отношението ни към незаконното строителство е непримиримост и ще продължим да се борим с всички законови средства," заяви кметът на София Васил Терзиев.

Припомняме, че за трите постройки на брега на язовир „Искър", свързани с фирма „Био Майнинг" АД има окончателното решение на ВАС, с което се потвърждават заповедите на главния архитект на София, че постройките трябва да бъдат премахнати. Поради липса на доброволно изпълнение от страна на собственика Столичната община пристъпи към принудително изпълнение. Същевременно по молба на „Био Майнинг" АД бе поискано да бъде предоставена възможност на дружеството доброволно да изпълни премахването, като бе посочен тримесечен график за дейностите.

На 11.06.2024г. в Столичната община е постъпило уведомление, че с определение на Окръжен съд – Перник се спира изпълнението на премахването на незаконните постройки поради търговски спор. Търговският спор, заведен от юридическо лице „Форест Трол" ООД, което е различно от собственика на сградите, е с предмет: дължимо възнаграждение по договор за извършване на строително-монтажни работи от 03.01.2021 г.

Съдебният състав е допуснал обезпечителна мярка „спиране на изпълнението на трите заповеди на главния архитект за събаряне на незаконните постройки" с мотивите, че за изхода на делото е нужно да се изследват и установят извършените строителни дейности, които на първо място би следвало да могат да бъдат доказани със строителна документация.

На второ място - изследването и установяването им се очаква да послужи като доказателство в процес, за което нормативно е предвиден отделен ред, различен от този в обезпечителното производство.

Подадена е и жалба до Инспектората на Висшия съдебен съвет, както и сигнал до Софийска районна прокуратура срещу издадената обезпечителна заповед по описа на Окръжен съд Перник. Сигналът е препратен по компетентност към Софийска градска прокуратура, която отказва да образува досъдебно производство, а от Инспектората към ВСС, е дадено становище, че в сигнала не се съдържат достатъчно данни за извършване на проверка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симона Дянкова и Лаура Траатс влизат в ролята на водещи в ефира на БНТ (ВИДЕО)
Симона Дянкова и Лаура Траатс влизат в ролята на водещи в ефира на БНТ (ВИДЕО)
"Провалихме се", призна директорът на "Сикрет сървис" след опита за убийството на Тръмп
"Провалихме се", призна директорът на "Сикрет сървис" след опита за убийството на Тръмп