НОВИНИ

Сръбската православна църква призна македонската за автокефална

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:15, 24.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
По света
сръбската православна църква също призна македонската църква
Слушай новината

Сръбският патриарх Порфирий обяви, че Сръбската православна църква ще признае македонската църква за автокефална (независима). Той съобщи това по време на литургия в храма "Свети Климент Охридски" в Скопие днес.

Съборът на Сръбската православна църква единодушно е взел решение да приеме автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Думите на патриарх Порфирий бяха посрещнати с аплодисменти в скопския катедрален храм.

Сръбският патриарх добави още, че предстои изработването на техническите детайли, които ще бъдат последвани от тържествено обявяване на официален акт.

Македонската архиепископия се отделя от Сръбската православна църква през 1967 година, когато двете страни са част от бивша Югославия. Решението е оспорвано от Сръбската православна църква.

Вселенската патриаршия приема отново църквата на Северна Македония

На 9 май Синодът на Вселенската патриаршия премахна 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава Македонската православна църква и вече ще може да отслужва с нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последната шампионска титла на Левски се завръща в клуба
Последната шампионска титла на Левски се завръща в клуба
Медведев с категоричен успех на старта в Ролан Гарос
Медведев с категоричен успех на старта в Ролан Гарос