НОВИНИ

Среща Байдън - Си Дзинпин: какво обсъдиха двамата лидери?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:12, 16.11.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Търговия, киберсигурност и човешки права - това са част от темите на първата двустранна, макар и онлайн, среща между президентите на САЩ - Джо Байдън и на Китай - Си Дзинпин. Разговорът е продължил над три часа. Китайската страна определи срещата като "продуктивна", а по думите на Байдън отношенията Вашингтон-Пекин са важни не само за двете държави, но и за целия свят. Какво още си казаха двамата лидери и защо китайският президент предупреди американския си колега да "не си играе с огъня".

В началото на срещата и двете страни подчертаха топлите лични отношения между Джо Байдън и Си Дзинпин, и желанието онлайн разговорът да бъде опит за намаляване на напрежението. През изминалите месеци разломните точки между Вашингтон и Пекин по теми като като човешките права и търговията, се задълбочаваха.

"Както съм казвал и преди, мисля, че нашата отговорност като лидери на Китай и Съединените щати е да гарантираме, че надпреварата между нашите две държави няма да прерасне в конфликт - било то целенасочено, или неволно. И че това ще бъде обикновена и открита конкуренция" прес "Затова вярваме, и вече стана дума, че всички държави трябва да играят по еднакви правила по пътя. Ето защо Съединените щати винаги ще защитават собствените си интереси и ще ценят тези на нашите партньори и съюзници", заяви Байдън.

Комуникацията между двете държави трябва да се подобри и те да се справят с предизвикателствата заедно, а икономиката и търговията не бива да бъдат политизирани, смята президентът на Китай.

"Китай и Съединените щати трябва да се уважават взаимно, да съществуват в мир и да работят за сътрудничество, изгодно и за двете страни. Готов съм да работя с вас, господин президент, да постигаме съгласие, да предприема активни действия за развитието на китайско-американските отношения в правилната посока. Това ще бъде в интерес на нашите народи и ще отговори на очакванията на международната общност", каза Си Дзинпин.

Тайван е друга тема, по която Пекин и Вашингтон имат сериозни разногласия. Според китайски медии, Си Дзинпин е предупредил Байдън, че насърчаване на тайванската независимост ще бъде „игра с огъня“. В отговор Байдън е подчертал, че Вашингтон ще се противопостави на опитите на Китай едностранно да промени статуквото и прокопаването на мира си стабилността. Според анализатори, двете най-мощни държави отварят нова страница в отношенията си и това неминуемо ще повлияе върху геополитическата картина по цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в Колорадо, ранени са шестима младежи
Стрелба в Колорадо, ранени са шестима младежи
3223 нови случая на коронавирус, 1061 са новопостъпилите в болница
3223 нови случая на коронавирус, 1061 са новопостъпилите в болница