НОВИНИ

От нашите пратеници: Вотът в Турция премина при рекордна избирателна активност

Александър Марков
от Александър Марков
20:42, 15.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В Турция ДПС и кандидатът ѝ за президент Мустафа Карадайъ водят и в двата вида избори. За ДПС са гласували 81261 души - или над 96% от всички участници във вота, а за Карадайъ - Михайлова - 81125, което прави над 97%. Медиите в Турция отразяват изборите с акцент, че "турският кандидат за президент на България Мустафа Карадайъ" е на трето място.

В Турция резултатите ясно показват, че активността е на път да достигне исторически рекорди, невиждани от 2009 г. досега, когато гласуваха 91 000 души.

ДПС е категоричният победител на парламентарните избори с над 95% подкрепа от всички, излезли до урните да гласуват. Кандидатпрезидентската двойка на движението Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова също спечелиха изборите за президент и вицепрезидент с над 96% подкрепа.

ДПС, по всичко изглежда, успя да мобилизира електората си в големите градове в страната, като Истанбул, Бурса, Одрин и Чорлу. Много са факторите за това, но според наблюдатели един от тях се корени в причината, че за първи път ДПС издигна свой собствен кандидат за президент.

Членове на СИК в Истанбул надничат към екрана на машините, за да помагат на гласуващите (СНИМКИ)

Изборите за президент и вицепрезидент получиха широко медийно отразяване от националните медии на Турция, нещо което не се е случвало от години.

Що се отнася до самия изборен ден, той премина при сериозни опашки, които се извиха пред избирателните секции заради бавното гласуване. Хората масово се затрудняваха да гласуват с машини, а на места членове на секционни избирателни комисии помагаха на избирателите да упражнят правото си на глас, взирайки се в екраните на машините. На места членове на комисии дори гласуваха вместо избирателите.

Наложи се изборния ден да бъде удължен с още един час заради опашки пред секционни избирателни комисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Пореден транш от половин милиард държавен дълг. "Промяната" продължава...
Борисов: Пореден транш от половин милиард държавен дълг. "Промяната" продължава...
Кой спечели най-оспорваните лидерски битки в страната
Кой спечели най-оспорваните лидерски битки в страната