НОВИНИ

Социолозите предричат четворна коалиция

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:34, 15.11.2021
7828
Чете се за: 03:30 мин.
Избори 2023
Слушай новината

В създалата се ситуация след изборите социолозите предричат четворна коалиция.

Боряна Димитрова и Първан Симеонов смятат, че в нея ще влязат - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП.

Победителят "Продължаваме промяната" е привлякъл най-много гласове от "Има такъв народ" и "Демократична България", но и от БСП. Другата нова партия "Възраждане" пък е разчитала на собствени гласове.

"Продължаваме промяната" е направила сериозен пробив на изборите, смята социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Преди изборите изследванията са показвали около 16% за тях, а са се оказали - 25. Избирателите на партията са млади хора и висшисти.

Как са гласували хората по възраст, населено място и образование?

Според "Алфа рисърч" за "Продължаваме промяната" са гласували 4% от гласоподавателите на ГЕРБ на предишните избори. Гласували са 33% от избирателите на "Има такъв народ", 29% от тези на "Демократична България" и дори 11% от привържениците на БСП.

"Дали е машинното гласуване, дали е Ковид, дали е вътрешна причина на БСП, "Продължаваме промяната" успя в последните дни, нещо което не признаваха и самите симпатизанти на БСП, да дръпне хора и от БСП", казва Димитрова.

Според Първан Симеонов от "Галъп" "Продължаваме промяната" е всмукала цялата енергия на останалите партии в това пространство. Вътрешната опозиция на БСП също, според него, е работела за Кирил Петков и Асен Василев. Колкото до коалиционно правителството - според Симеонов такова ще има.

"Това са партиите на промяната, има ясен мандат от вчера. Мнозина очаквахме да няма много ясен мандат, защото ще има и силен ГЕРБ и силно желание за промяна. Да, има силен ГЕРБ, но желанието за промяна е по-силното, очевидно преобладаващо, тоест мандата е съвсем ясен. Партиите на промяната от третия път трябва да съставят нещо", казва Симеонов.

"Галъп": Какви са демографските профили на вота на 14 ноември?

Правителство ще има, смята и Боряна Димитрова. Според нея "Продължаваме промяната" умее да комуникира и ще успее да привлече партиите около себе си. Най-вероятна е четворната коалиция.

"Продължаваме промяната", "Има такъв народ", ДБ и по всяка вероятност няма да им стигнат, ще трябва да привлекат вероятно и БСП", прогнозира Боряна Димитрова.

Колкото до другата нова партия в парламента, "Възраждане", според "Галъп", основният вот тук идва от по-млади, протестно ориентирани хора. Повече от половината от вота за "Възраждане" идва от избиратели, които и през лятото са гласували за партията. Има и такива, гласували за "Има такъв народ" и БСП.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович получи трофея за най-добър тенисист през 2021 г.
Джокович получи трофея за най-добър тенисист през 2021 г.
От "Правосъдие за всеки" се извиниха за издигането на Лозан Панов за президент
От "Правосъдие за всеки" се извиниха за издигането на Лозан Панов за президент