НОВИНИ

Кампанията в карикатури: Народ, който трудно се ваксинира, трудно гласува с машина

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:29, 15.11.2021
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Предизборната кампания премина на фона на различни послания и лозунги. Отново сблъсъкът е между статуквото и промяната, между старите и новите лица на хоризонта.

Представяме ви още една гледна точка – събитията, пречупени през политическата сатира. Тихомир Игнатов и оператора Мирослав Милков разказват как изглежда кампанията през погледа на карикатурата.

Венета Гергова се занимава с политически карикатури от 2004 година, когато постъпва на работа в столичен ежедневник. Върху белия лист е нарисувала десетки обществени личности. Решаваме да скицираме с молив основните послания белязали настоящата предизборна кампания.

"Сега ще направя една илюстрация, която обединява двата фактора в политическата кампания - машинното гласуване, сигурността на машинния вот и ваксинирането, което също бе масово отхвърлено", казва Венета Гергова.

"В един момент ние се озовахме в една ситуация, в която всичко се отрича дори нещо толкова цивилизовано като машинния вот, като ваксинирането. Стига се дотам, че се политизира медицински проблем, което е недопустимо. Хората започнаха да определят дали да се ваксинират или не в зависимост от политическите си пристрастия и тези политици злоупотребяват това и яхват тази вълна и виждаме докъде доведе това за пореден път да сме на едно от последните места в Европа по някакъв показател", допълва тя.

За ден с всяка партия: Предизборната кампания през погледа на влогърката Флора

Посланието гласи - "Народ, който трудно се ваксинира, трудно гласува с машина". Според Венета българският народ отново е попаднал в центъра на масовото отрицание и разделението.

"Сега ще направя бърза скица на двамата основни претенденти за президентския пост", казва тя.

Карикатурата трябва да бъде послесловна, разказва Венета докато рисува. Тя трябва да те накара да се замислиш и да откриеш различните гледни точки.

"Съвременните политици са доста обидчиви, доста нарцистични, много често не могат да скрият това, че са засегнати от всякакви неща", споделя Венета Гергова.

За нея управлението на тройната коалиция е свързано с най-много работа върху белия лист.

"Доколкото си спомням всички тези карикатури бяха свързани с това как се дърпат един друг, как вървят по въже, всичко беше разклатено положение - на косъм, всеки дърпаше към себе си. Имаше забрана за присъствие на фоторепортери по време на заседание в пленарната зала. Допускаха се само репортери" - спомня си тя - "И всъщност страниците на ежедневниците тогава оставаха празни. Бяха запълнени единствено с текст. При завръщане в редакцията репортерите идваха при мен и ми разказваха какво са видели - кой е бил отегчен, кой си е четял вестник, кой е решавал кръстословица. Направихме скици по примера на тези, които правят в американските съдилища".

Най-куриозните изказвания на кандидатите в тези избори

Според Венета поредната предизборна кампания отново е белязана от символи като "партии на статуквото", "новите лица" и "новия месия" - добре забравеното старо.

"Най-накрая узряхме до това да се борят пред нас личности, а не партии. Лошото е, че тази предизборна надпревара се превръща в някакво зрелище, защото личностите се оказаха нарциси, които се замерват с компромати и се бият помежду си на живот и смърт. Представям си ги като герои във филм на Тарантино. Бият се, стрелят се, умират, в един момент някой успява да възкръсне по някакъв начин. Падат, стават, сдобряват се за чанта с пари. От време на време се появява някоя Ума Търман или Джаки Браун, или Брус Уилис, който се явява като съвременния месия, за който хората се хващат като удавник за сламка".

И така докато си приказвахме направихме бърз експеримент с двата основни претенденти в президентската надпревара като се надяваме да не ни се разсърдят - може да го видите във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принцът на Йордания се усъмни в пола на иранска футболистка
Принцът на Йордания се усъмни в пола на иранска футболистка
Дани Алвеш премина медицинските тестове в Барселона
Дани Алвеш премина медицинските тестове в Барселона