НОВИНИ

Сбъркани протоколи, опашки и напрежение при предаването на изборните книжа в страната (Обзор)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:46, 15.11.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Избори 2023
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И на тези избори опашки и напрежение пред някои от РИК-овете в страната, където се предаваха изборните книжа. Гласуването 2 в 1 и решението на ЦИК за 100-процентно броене на разписките от машинния вот допълнително затрудни представителите на секционните избирателни комисии и доведе до сгрешени протоколи.

КЪРДЖАЛИ

Безсънна нощ за представители на секции, които предаваха протоколи, флашки и хартиени бюлетини в Районната избирателна комисия в Кърджали. Някои стояха на студа дълго след края на изборния ден.

Отчитането на резултатите се забави с часове, а залата на Драматичния театър в града остана пълна до сутринта. Заради много секции с хартиени бюлетини, сгрешени протоколи и двойния обем работа, ритъмът на приемане в РИК беше нарушен.

Естествено че проверяваме флашките, когато ви се разминават с протокола, какво да направим, нали трябва да го коригираме. Трябва да се подпишат трима души. Елате да видите какви елементарни грешки има, каза Величка Георгиева, председател на РИК Кърджали.

Към обяд всички секции в Кърджали и региона предадоха своите изборни книжа.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Напрежение сред членовете на секционните комисии имаше и във Велико Търново. Към 9.00 ч. сутринта над 100 секции все още не бяха предали протоколите си, което изнерви хората, които чакаха пред РИК.

От РИК обясниха, че основна причина за забавянето е по- големия брой документи заради гласуването 2 в 1.Последните изборни книжа във Велико Търново бяха предадени около 13.00 ч.

СОФИЯ

Сравнително добра организация при предаване на изборните книжа имаше в София. Най-бавно беше предаването в "Интер Експо Център", където се приемаха протоколите от Софийска област

Объркани протоколи тотално. Това е просто кошмар - по два часа оправяме един протокол, ръчните говоря, машинните - не. Много неща препоръчваме - да се намали бумащината първо, страхотна е, страхотна е, просто не може да смогнем с хартии и писане. И другото, малко да променят сроковете - не може до последния ден преди изборите да назначаваме застъпници, каза Димитър Димитров, председател на 26 РИК.

Доста по-бързо се предаваха протоколите в "Арена Армеец" и зала "Фестивална", но и тук имаше недоволни.

Според мен тези избори бяха по-зле организирани от предишните. Повече се бавихме, страшно много неща се промениха в последния момент, което никак не е окей, каза Даниела Асенова председател на 32 СИК, район Триадица.

Забавянията бяха заради допуснати грешки в протоколите, както и заради задължителното контролно броене на машинните разписки. Към 14.00 часа работата по приемането на изборните книжа навсякъде в столицата приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси ще играе срещу Бразилия
Лионел Меси ще играе срещу Бразилия
Джокович получи трофея за най-добър тенисист през 2021 г.
Джокович получи трофея за най-добър тенисист през 2021 г.