НОВИНИ

Срещу купения вот: Спецакции в Бургаско, Кюстендилско и Пловдивско (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 26.09.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и срещу купуването на гласове се проведе в областите Бургас, Пловдив и Благоевград. Има задържани, срещу някои от тях вече са повдигнати обвинения.

11 души са задържани в Бургаска област, образувани са 8 бързи полицейски производства и 7 преписки. Срещу петима от тях са повдигнати обвинения за отвличане. Други двама, арестувани в Приморско, се проверяват за купуване на гласове.

"Помещението, където живеят, е установена голяма сума пари, наркотични вещества. Като сумата пари, която е намерена, се изяснява дали няма връзка с купуването на изборен вот", заяви комисар Марин Димитров, началник отдел "Охранителна полиция"-Бургас.

Специализирана полицейска акция в Кюстендил

12 души в област Благоевград са предупредени с протокол от полицията да спазват изборното законодателство. Жители на квартал "Изток" в Кюстендил ни разказаха, че при предишни избори са чували за търговия с вот, но сега никой не им е предлагал пари, за да гласуват.

В Пловдивска област акцията обхвана уязвими квартали и махали в няколко общини. Собственици на магазин в Перущица останаха изненадани от полицейската проверка и обясниха, че не дават стоки на вересия и никой досега не ги е посещавал за предизборна агитация.

"Ние мразим такива работи да се оправяме с партии, да отидем да вземем нещо или нещо друго", каза Златка Христева, собственик на магазин.

Акция срещу купуването на гласове в Стамболийски

"Ние самостоятелно си решаваме какво може да направим, ако искаме ще си гласуваме, ако не, няма да гласуваме и така", каза Асен Христев - продавач.

По време на полицейската операция има образувани и преписки за притежание на акцизни стоки без бандерол.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димтров ще изиграе в сряда вечер първия си двубой на Sofia Open 2022
Григор Димтров ще изиграе в сряда вечер първия си двубой на Sofia Open 2022
Свидетели: След катастрофата Любенов съжалявал за потрошения си скъп автомобил
Свидетели: След катастрофата Любенов съжалявал за потрошения си скъп автомобил