НОВИНИ

Свидетели: След катастрофата Любенов съжалявал за потрошения си скъп автомобил

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:17, 26.09.2022 (обновена)
Чете се за: 07:17 мин.
Криминално
Слушай новината

Пиян и дрогиран е бил шофьорът, причинил катастрофата на Околовръстното шосе в София, при която загина френски гражданин. Това потвърдиха резултатите от кръвните тестове.

Свидетели са разказали пред разследващите, че след катастрофата Димитър Любенов се е държал неадекватно е и съжалявал за потрошения си скъп автомобил, а не се е интересувал от състоянието на пострадалите.

След като е задържан и отведен на медицински преглед, Димитър Любенов сам е дал съгласие да се направи кръвно изследване. Резултатът е показателен - 1,73 промила е концентрацията на алкохол в кръвта - при това към момента на взимане на пробата. Т.е. към момента на катастрофата тя е била по-висока, но колко ще кажат експертите.

Има и кокаин, той се разтваря бързо в кръвта и щом е установен, значи е бил взет буквално час-два преди самата катастрофа. А що се отнася до глобите за превишена скорост - те са 23, като 11 от тях, на стойност 2000 лева, не са били платени. Т.е. Любенов в един момент е станал неоткриваем, за да му бъдат връчени наказателните постановления. Това е стар проблем, който все не може да намери своето решение.

Сийка Милева за катастрофата на Околовръстното: Към момента не е установен полицейски чадър

Показанията на медицинския екип и на полицаите, дошли първи на мястото на катастрофата, както и на свидетели, които са били случайно там, че Димитър Любенов е бил неадекватен и трудно пазел равновесие, се потвърждават и от кръвните изследвания.

"От изследването, което беше направено във ВМА категорично се установи, че обвиняемият Любенов е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол и наркотично вещество. Алкохолът е 1,73 промила, а в кръвта му е открито и наличие на наркотично вещество кокаин", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

С екипа на "По света и у нас" се свърза пожелал анонимност свидетел, който разказа, че Любенов е бил в заведение на няколко километра преди мястото на катастрофата. Поръчал си шофьор от фирма, която предлага прибиране със собствения автомобил, но той се забавил. Тогава 39-годишният мъж, залитайки, се качил на мощния си автомобил и потеглил. Оказва се той е поредният с дебело досие от шофьорски нарушения, чиято книжка не е отнета. Според експерти проблемът е законодателен.

"Има вратичка в закона, която позволява на тези хора да се измъкват. Вратичката е в това, че за да ви връчат наказателното постановление, след като имате акт, да кажем след употреба на алкохол, трябва да ви намерят, а тези хора започват много успешно да се крият и така с различни трикове на практика, с години може да не им бъде връчено наказателното постановление", каза Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

И експерти, и прокуратурата от години настояват връчванията да станат електронни и така проблемът да бъде решен, но за промени в Закона така и не се намира време, а може би и желание. Днес потърсихме позицията и на МВР, но от там обясниха, че ще отговорят на въпросите ни в някой от следващите дни. Проблем създава и правото да се откаже тест за алкохол и наркотици както при рутинна проверка, така и при катастрофа.

"Отказът трябва да бъде криминализиран и трябва да бъде включен като престъпление по НК. Не може да отказвате проба за алкохол и наркотици. По какъв начин нарушава това вашите права и как да обясним на близките на тези загинали, които вече са много загинали вследствие на ПТП-та на водачи употребили алкохол и наркотици, как да обясним на техните близки, че всъщност те са отказали", каза Диана Русинова.

Пиян и дрогиран е бил шофьорът, причинил катастрофата на Околовръстното в София

В случая с Димитър Любенов е възможно доказателствата, че е седнал зад волана след употребата на алкохол и наркотици, липсата на спирачен път и данните, че шофирал с около 200 км/ч да доведат до по-тежко обвинение и наказание, ако вината му бъде доказана пред съда.

"Колегите от Софийска градска прокуратура извършват активни действия по разследването и ще се съобразят и с методическите указания на главния прокурор да изследват всички обстоятелства относно установяването на евентуален умисъл при дееца. Много трудно е един прокурор да обясни защо е повдигнато обвинение по непредпазливост, когато по делото категорично са събрани доказателства, че водачът е употребил алкохол, че е приел няколко вида наркотични вещества, и че не се е съобразил със скоростта за определеният участък, какъвто е случаят с вашият колега Милен Цветков, за който беше повдигнато обвинение за евентуален умисъл. Тук в конкретният случай с Любенов е преценка на наблюдаващия прокурор, но съм убедена, че ще бъдат изследвани всички обстоятелства", каза Сийка Милева.

Милева припомни още, че от години прокуратурата настоява за по-сериозни наказания за дрогирани и пияни шофьори, както и за конфискуване на автомобилите им.

Случаят Любенов прилича на случая Семерджиев. Именно след катастрофата на бул. "Черни връх", която взе две жертви започнаха и масови проверки за шофиране след употребата на алкохол и наркотици. Тенденцията е към сериозен ръст.

За първите осем месеца на тази година, пияните шофьори с над 1,2 промила алкохол в кръвта са с 210 повече, отколкото за същия период на миналата година. Наказанията им обаче са предимно условни присъди и дори пробация.

С наркотиците цифрите са още по-стряскащи. Установените дрогирани зад волана от януари до август тази година са с 544 повече в сравнение със същия период на 2021 г. Това е ръст от над 28%.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещу купения вот: Спецакции в Бургаско, Кюстендилско и Пловдивско (обобщение)
Срещу купения вот: Спецакции в Бургаско, Кюстендилско и Пловдивско (обобщение)
Триумф за Мелони и партията ѝ "Италиански братя" на изборите в Италия. Накъде отива страната?
Триумф за Мелони и партията ѝ "Италиански братя" на изборите в Италия. Накъде отива страната?