НОВИНИ

Станишев в Порто: ПЕС върна социалните теми в европейската политика

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:58, 07.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
станишев порто пес върна социалните теми европейската политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

"В година на пандемия и кризи ПЕС успя да върне социалните теми в сърцето на европейските политики". Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев на форум на партията в Порто преди Социалната среща на върха.

"Преборихме се с наложената от десницата теза, че ЕС е преди всичко пазар, кризите се преодоляват с ограничения, а сметката неизменно се плаща от хората. Инициативата на левия премиер Антонио Коща за Социална среща на върха по време на Португалското председателство е следващата важна стъпка към борбата за справедливост, социални права и равенство за европейските граждани", коментира Станишев.

Във форума на социалистите участваха премиерите на Португалия и Швеция Антонио Коща и Стефан Льовен, председателят на ЕП Давид Сасоли, еврокомисарят с ресор Работни места и социални права Никола Шмит, кметът на Париж Ана Идалго, като и евродепутати от групата на социалистите и демократите в ЕП.

Еврокомисарят Никола Шмит заяви, че без усилията на ПЕС и Групата на социалистите в ЕП нямаше да има социален план за действие. Беше дълъг път, за да стигнем до Порто и Гьотеборг, но целият напредък, който сме постигнали за Социална Европа – всички това е заслуга на социалистите, коментира той.

Португалският премиер Антонио Коща изтъква, че Европейският стълб на социалните права е голяма победа социалистите.

"През 2017 г. Стефан Льовен организира Срещата на върха в Гьотеборг, за да бъде възприет Социалният стълб. През 2021 г. комисарят от семейството на Социалистите Никола Шмит представи план за действие, с който да приложим основите социални принципи. И сега по време на Португалското предателство можем да достигнем до следващ исторически момент – за първи път можем да имаме споразумение между синдикати, работодателски организации и трите основни европейски институции – Парламентът, Комисията и Съветът. Социалистите трябва да се гордеем с постигнатото – имаме принципи, имаме план за действие и ангажимент за изпълнението му", каза Коща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актуализация на бюджета към момента не се налага (Обобщение)
Актуализация на бюджета към момента не се налага (Обобщение)
Тапа на АМ "Тракия" в посока към Бургас
Тапа на АМ "Тракия" в посока към Бургас