НОВИНИ

Станислав Балабанов, ИТН: Ще формулираме предложение за помощ на Украйна с възможно най-голям обхват

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:27, 02.05.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващите ще формулират предложение за осигуряване на подкрепа за Украйна в максимално разширен обхват: освен идеята за ремонт на украински оръжия, в него ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ. Това заяви в "Денят започва" Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Минчев свиква извънредно заседание на НС заради газовата криза и военната помощ за Украйна

Утре вечер - ден преди Народното събрание да гласува на извънредно заседание осигуряването на военно-техническа помощ за Киев, управляващите се събират на коалиционен съвет в последен опит да постигнат единство по въпроса преди решението да бъде взето от парламента.

От четирите партии в коалицията единствено БСП остава против осигуряването на военна помощ за Украйна.

Нинова за изпращането на оръжия в Украйна: Нека да изчакаме Коалиционния съвет

В "Денят започва" Станислав Балабанов изтъкна, че подобно решение трябва да бъде взето с максимално широка подкрепа, за да покаже, че страната ни заема позиция, която отстоява.

"Президент, Народно събрание и Министерски съвет трябва да говорят в един глас, въпреки всичко. Утре на коалиционния съвет ще разкажем на колегите си какво видяхме и ще се опитаме да формулираме предложението си в максимално обширен обхват, за да може да помагаме по всякакъв начин. Идеята е да се изчистят детайлите и да имаме едно предложение, зад което, надявам се, да застанем всички. Дали ще ги убедим - е тяхно решение. Аз не мога да ги задължа как да гласуват в пленарна зала. Ако някой се притеснява дали едно такова решение ще наруши баланса в собствената му партия и дали ще отнеме от електората му, това си е тяхно решение. Но за мен такова решение трябва да има максимална подкрепа от политиците", изтъкна Балабанов.

Станислав Балабанов заяви, че ако БСП напусне коалицията, не смята че ще са необходими предсрочни избори. Ако пък се стигне до нов парламентарен вот, мнозинството отново ще е съставено от трудна коалиция.

"Със сигурност не е държавническо поведение в момента да се клати държавното управление за нещо, което така или иначе е извън коалиционното споразумение", изтъкна той.

За "Има такъв народ" червената линия за участието им правителството са отношенията с Република Северна Македония.

В отговор на въпрос Балабанов заяви, че наблюдавайки обществените процеси, не може да прецени срещу кого са насочени критиките от вчерашното обръщение на президента Румен Радев и не знае кои са политическите шарлатани.

Президентът Радев: Да не търпим политически шарлатани да разпалват страстите

"Президентската институция е независима и Румен Радев има право да отправя критиките. В момента, който и да е на власт, ще понася критики заради натрупаните кризи, пред които сме изправени. Нормално е всяко едно правителство, поставено в тази трудна ситуация, да си навлича критики. Затова ние се опитваме максимално да балансираме процесите", каза той.

Балабанов допълни, че сред някои среди у нас върви проруска пропаганда за това как украинския президент Володимир Зеленски ни е извикал, за да им даваме оръжие. На срещата в Киев обаче въпросът за предоставяне на оръжие не е бил повдиган, а единствено за ремонт на украинска военна техника, подчерта Балабанов. Обсъдени са и доста теми от сферата икономическото сътрудничество, които биха могли да са от взаимна полза.

"Като част от ЕС и НАТО не виждам как България ще е въвлечена във война. Всяка държава от ЕС помага с каквото може - дали е въвлечена във война? Ние участваме в съюз и в една такава ситуация трябва да изберем страна, защото в противен случай какво да изберем - обратната страна", попита той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович се съгласи с Надал за забраната руски тенисисти да участват на Уимбълдън
Джокович се съгласи с Надал за забраната руски тенисисти да участват на Уимбълдън
Ива Дудова беше избрана за най-полезна състезателка при младите волейболистки
Ива Дудова беше избрана за най-полезна състезателка при младите волейболистки