НОВИНИ

От първо лице: Обстановката в Одеса през погледа на пратениците на БНТ Иво Никодимов и Мария Плачкова

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 02.05.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Каква е обстановката в Одеска област, населена и с много бесарабски българи и как войната промени живота на обикновените хора там? Журналистите от БНТ Иво Никодимов и Мария Плачкова посетиха черноморския град, за да разкажат от първо лице за ситуацията там.

Войната е оставила отпечатъка си в града - улиците са празни, хората - напрегнати, а прозорците на магазините са заковани с платна от шперплат в опит от страна на търговците да запазят стоката си в случай на нападение. Въпреки тревогата, обаче, местните се опитват да запазят, доколкото е възможно, ритъм на нормален живот, а хората са станали много по-отворени да помагат, отбелязва в "Денят започва" Мария Плачкова.

"Хората, с които говорих в Одеса, имат страх да оставят близките и родината си. Все едно са изправени пред везна и трябва да изберат и не знаят какво да правят, защото разбират и, че е опасно и не знаят какво да очакват утре." - разказва Мария Плачкова.

"Видях едни хора, които не са онези усмихнати украинци, които аз помня от посещенията си в Украйна през предишни години. Това са хора, които разбираш, че усещат някаква несигурност. Украйна е просто различна. Много по-различна от това, което познаваме от преди", казва Иво Никодимов.

В по-малките населени места в Одеска област са настанени много украинци от други части на страната, които са пострадали от войната. А местните ги посрещат и се опитват да им осигурят подкрепа.

"Директорката на една от детските болници в града разказа, че в болницата никога не е имало настанени толкова много деца, които се нуждаят от тяхната помощ. Докато бяхме там и на българския генерален консул, и на консула ни непрекъснато им звъняха хора от различни части на страната - дори от Запорожието, за да им казват за къде каква помощ е необходима. И те съобразяваха на момента - къде и как могат да заявят помощ от Българския червен кръст, която да бъде предадена чрез Украинския червен кръст", разказа Иво Никодимов.

На днешния ден - 2 май се навършват 8 години от събитията в Одеса, при които загиват около 50 души. Наближава и Денят на победата - 9 май. Войната обаче е поставила тези две дати в нов контекст и сега жителите на града се страхуват какво ще се случи.

"Аз съм тук само затова - хората да разбират за събитията в Украйна и да знаят какво става. Искам да знаете, че там наистина има война, това не е фалшива новина. Хората живеят така, че не знаят какво да очакват на следващия ден и наистина се нуждаят от помощ", каза Мария Плачкова.

Целия разказ на Иво Никодимов и Мария Плачкова за обстановката в Одеса вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан, Интер, Наполи и Ювентус ще играят в Шампионската лига
Милан, Интер, Наполи и Ювентус ще играят в Шампионската лига
242 са новите случаи на коронавирус у нас
242 са новите случаи на коронавирус у нас