НОВИНИ

Президентът Радев: Да не търпим политически шарлатани да разпалват страстите

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:52, 01.05.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Рискът войната в Украйна да ескалира като общоевропейска и дори световна, е реален, заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа по повод Международния ден на труда 1 май. Държавният глава призова да не търпим политически шарлатани да разпалват страстите от войната за своя употреба. Според него, има политици, които са готови да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.

В обръщението си към народа президентът Радев настоява България да не бъде въвличана във войната в Украйна. Призова също да не допуснем страстите от войната да се пренасят у нас.

Всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром, а са извоювани с усилията на няколко поколения, каза президентът Румен Радев. Отбеляза, че тази година на празника на труда в сърцето на Европа отекват експлозии и цели градове са в руини. От войната България понася косвени щети в енергетиката и икономиката, а високите цени потапя все повече българи под линията на бедността.

Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация.

Президентът предупреди:

Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.

Войната е бизнесът на демагозите, а такива има във всяка страна, коментира държавният глава.

Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас.

Според Румен Радев във времена на изпитания, наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. Увери, че страната ни ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от братоубийствения конфликт в Украйна.

Наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба.

А за себе си каза:

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред.

Президентът благодари в днешния ден на всички, които с почтеност и усърдие градят и пазят България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отбеляза 146 години от Априлското въстание (Обобщение)
България отбеляза 146 години от Априлското въстание (Обобщение)
Евакуацията на цивилни от "Азовстал" е в ход (ОБЗОР)
Евакуацията на цивилни от "Азовстал" е в ход (ОБЗОР)