НОВИНИ

Евакуацията на цивилни от "Азовстал" е в ход (ОБЗОР)

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 01.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

В ход е евакуация на цивилни от металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол.

Десетки цивилни бяха изведени от обсадения мариуполски комбинат "Азовстал". Евакуацията е организирана със съдействието на Международния комитет на Червения кръст и ООН. Тя е започнала вчера, но подробности не се съобщаваха.

Информацията е противоречива. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че са изведени около 100 души и утре те ще бъдат посрещнати в Запорожие, което е под контрола на украинските власти. Руското министерство на отбраната разпространи кадри от евакуацията и съобщи, че са изведени 80 души, сред които жени и деца. Те били заведени в крайбрежно село на изток от Мариупол, което е под контрола на донецките сепаратисти.

Онези, които са пожелали да отидат в контролирана от Киев територия, са предадени на ООН и Червения кръст. Броят на едните и другите не се съобщава.

Хората са отишли в бункерите в комбината, за да са на сигурно място, но с обсадата са се оказали в капан, казва пред Ройтерс една от евакуираните и разказва преживените мъки.

Обстрелите бяха силни, постоянно удряха край нас. На изхода от бункера, на първото стъпало, можеше да се диша, а вътре кислородът не стигаше. Но аз се боях дори да изляза да подишам свеж въздух, боях се да си подам носа навън. Ние отидохме там по своя воля, като работници от комбината, за да се спасим. Когато разбрахме, че всичко се доближава към нас и става страшно, се опитахме да излезем, знаехме за коридорите за евакуация. Но вече не ни пускаха. И когато започнаха да летят снаряди, помислих че сърцето ми ще спре, няма да преживея, разказа Наталия Усманова, евакуирана от "Азовстал".

Експерти разчетоха в споразумението за евакуация на цивилни положителен знак. Дали ще бъде сложен край на обсадата на Мариупол все още не е ясно. В профила си в Туитър, президентът Володимир Зеленски, потвърди, че първата група от над 100 души е напуснала "Азовстал". В поста си той пише, че утре ще ги види в Запорожие и благодари на екипа си и на ООН.

Предполага се, че на територията на стоманодобивния завод има 1000 души - военни и цивилни.

По-рано в Киев беше председателят на Долната Камара на Конгреса - Нанси Пелоси. По думите й посещението й е израз на солидарност и подкрепа за Украйна. Тя обеща поредният пакет финансова помощ за Киев на стойност 33 млрд. долара, да получи бързо одобрението на Конгреса.

"Това посещение е нашият начин да Ви кажем благодаря, че се борите за своята свобода, и че ние се намираме в повратен момент, и че вашата битка е битка за всички нас. Решени сме да останем с вас до края на битката!", заяви Нанси Пелоси, председател на Долната Камара на Конгреса.

Украйна е благодарна и признателна за помощта, която Вашингтон й оказва, каза Зеленски.

"Аз - като президент, и моят екип, оценяваме това посещение. То показва, че Съединените щати наистина са лидер в подкрепата за Украйна във войната срещу руската агресия. И за това искам да Ви благодаря, че помагате на Украйна да защитава суверенитета и териториалната си цялост."

Поразено е летището в Одеса

Русия заяви, че при ударите на летището край Одеса е поразен и склад с боеприпаси.

"С ракетни системи "Оникс" в района на летището край Одеса беше унищожен хангар оръжия и боеприпаси, пристигнали от Съединените щати и други европейски държави. Поразена е пистата на летището. С въздушни удари са нанесени поражения на седем военни обекта в Украйна.", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

В Херсон, който е под руска окупация, от днес се трябва да използват само рубли. Според украинските власти в града обаче, това няма да е възможно, защото банките в града работят само с украински гривни.

По темата работиха: Т. Гатева, Ф. Аронова

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Да не търпим политически шарлатани да разпалват страстите
Президентът Радев: Да не търпим политически шарлатани да разпалват страстите
Григрор Димитров започва срещу Максим Креси в Мадрид
Григрор Димитров започва срещу Максим Креси в Мадрид