НОВИНИ

Иво Мирчев, ДБ: Никой никъде не е казвал, че става дума за безплатна помощ при оръжията за Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 01.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Демократична България" внесе предложение да изпратим оръжие в Украйна доста отдавна и много време отне партньорите ни да разберат нашата позиция и да се присъединят към нея. Радваме се, че това е факт. Това заяви в студиото на "Говори сега" Иво Мирчев, депутат от "Демократична България" и зам.-председател на енергийната комисия в НС.

Предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна - и това е съвсем ясно. Никой никъде не е казвал, че става дума за безплатна помощ, категоричен е той.

Абсолютно нормално е да предоставим на Украйна нужното въоръжение. Цивилизационен избор е ние да помогнем. От това, което имаме като информация, Украйна е готова да си плати за това оръжие.

Предложенията на ГЕРБ и ДБ са много близки. Утре ще решим как да гласуваме, допълни Мирчев.

"Демократична България" от два месеца драпаме да обединим всички за това оръжие. Решението очевидно ще бъде гласувано, заяви той.

След като минат гласуванията, решението отива в МС и там вече си има диалог между партиите. Моето лично мнение е, че няма да има разпад на коалицията и няма да има предсрочни избори.

България от много години получава газ от Русия и плаща в долари. През април си плаща в долари и на база на писмото, което получава задава много въпроси, които са неясни. Комуникацията е ясна. България предплаща в долари и Руската страна не си изпълнява задължението, обясни Мирчев относно спрените доставки на руски газ.

На 27 април спря газът - приказките тогава бяха палете свещите, сега ще намалим температурата на водата, ще се разреждат автобусите... Пети ден обаче, газът продължава да тече в тръбите и най-вече - няма промяна в цената. Управляващите се подготвяхме за всичко това доста отдавна, категоричен е Мирчев.

Има един добър и два лоши сценария, обясни Мирчев.

Добрият е цената на газа да бъде с около 10-20% по-ниска. Лошите са да бъде с 20% по-скъп при увеличаване на спот цената на пазарите и вторият лош сценарий е да бъде спрян газът за цяла Европа. Тогава вече цените полудяват на борсата и това вече не зависи от българското правителство, обясни Мирчев.

Газ идва, България не е на колене пред Путин и не се моли да пусне газа, категоричен е депутатът от "Демократична България".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социални искания и подкрепа за Украйна в Международния ден на труда
Социални искания и подкрепа за Украйна в Международния ден на труда
Голям пожар в пловдивски ресторант (Снимки/видео)
Голям пожар в пловдивски ресторант (Снимки/видео)