НОВИНИ

Проф. Чуков: България трябва да възстанови своите ресурси и възможности за газовите находища

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 01.05.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Балкани
Слушай новината

Докато войната в Украйна продължава, Турция която за момента балансира добре в отношенията си с Москва и Киев, започна своя операция в Северен Ирак срещу членове на ПКК. Правителството обяви, че планира навлизане навътре в страната. Позицията на турската страна и на арабските държави за войната в Украйна - темата в "Говори сега" коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Турция използва големия вакуум след руската инвазия в Украйна и практически, започва да реализира свои цели и задачи, които е имала, обясни Чуков относно операцията в Северен Ирак.

Ердоган вече говори за Истанбулски процес - той се опитва наистина да принуди лидерите да дойдат в Турция и да преговарят. Русия е зависима от протоците - 60% от руската търговия минава през Средиземно море, така че руснаците винаги имат едно на ум в тази посока. Половината от Черноморския флот на Русия остана в Средиземно море. И още нещо - Турция затвори въздушното пространство за руски самолети от и за Сирия, обясни арабистът.

Много е жалко, че част от тактиката на Русия е да обрече на глад украинците, допълни той.

Украинците имат утвърдени пазари и това, което ние изпитваме като трудности по отношение на енергетиката и газа, подобни трудности виждаме в африканските страни. Войната трябва да приключи час по-скоро, категоричен е проф. Чуков.

По отношение на темата с доставките на газ и какво можем да очакваме от Турция, той обясни, че тя наистина има потенциални източници за снабдяване на България с газ. Предстои да видим доколко ще бъде лоялна към нас.

Погледнете, Румъния няма проблеми. Защо? Защото техният диктатор Чаушеску разработи техните находища. А ние какво правим - ходим на вратата и просим. Така че, България трябва да възстанови своите ресурси, обясни професорът.

Вижте целия разговор с проф. Чуков във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов с първа победа в испанската Формула 4
Никола Цолов с първа победа в испанската Формула 4
Турският зам. външен министър пред БНТ: Турция и Украйна не получиха необходимата подкрепа от ЕС
Турският зам. външен министър пред БНТ: Турция и Украйна не получиха необходимата подкрепа от ЕС