НОВИНИ

Новата гора на София край Негован порасна

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:11, 01.05.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Нови 4000 дръвчета пуснаха корени в Новата гора на София край Негован. До момента са засадени близо 12 000 фиданки дъб, а крайната цел е да станат 86 000. Инициативата за залесяване на крайградските райони и създаване на зелен пояс около София е една от мерките на Столичната община за справяне със замърсяването на въздуха.

Едно от зелените сърца на София се разраства с всеки следващ уикенд на пролетта.

Криси: Така има много хубава природа и тя донася повече кислород. Tака има повече чист въздух.

Бонка: Ако съм жива и дочакам да видя тази гора, значи ще бъде удоволствие за мен и ще знам, че аз съм посадила поне 15-20 дръвчета. Това е животът - въздухът. Въздухът на хората да дишат спокойно.

Даниела Райчева, кмет на район "Нови Искър": Когато човек посади дърво, той пуска корени. На нашата територия ние реализираме много такива инициативи, не само в Негован, в целия район - пролет и есен засаждаме много дървета. С колегите често си говорим и казваме: След години когато го виждаме това дърво пораснало, трябва да се чувстваме изключително горди и щастливи, затова че ние сме дали своя принос в това да живеем в един по-чист и по-зелен район.

И днес, както и миналите уикенди в кампанията се включиха десетки от района, служители в общината и в големи компании, както и доброволци.

Нели Ангелова, директор "Комуникации" в голяма компания от хранително-вкусовата промишленост: Обикновено ние всички в живота си имаме план Б за ситуациите, обаче планета Б няма. Така че бъдещето на планетата мисля, че е важно за всеки един от нас, за всички деца, които днес са тук. Трябва да оставим нещо полезно на децата си, на поколението след нас.

А личният пример е особено важен, защото хората обикновено следват действията, а не просто думите, напомни екоминистърът, който същи засади няколко дръвчета днес.

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите: Новите цели на ЕС, свързани с възстановяване на природни местообитания всъщност са именно опит, в който онова, което човечеството е отнело от природата, поне частично да възстанови и от това печелим всички, със сигурност. Има нужда от нови стотици хиляди дървета в района на София. Милиони нови дървета в цялата ни страна. Гората пречиства въздуха, съхранява въглероден диоксид и отнема от емисиите, които ние с човешката дейност, индустриалната дейност отделяме и задържа този въглероден диоксид вътре в корите в корените, в почвата под тези дървета.

Новата гора на София е и част от целите на България за 100 милиона нови дървета до 2030 година, допълни Сандов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празничен концерт по повод Деня на труда в Русе
Празничен концерт по повод Деня на труда в Русе
Председателят на Камара на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Киев
Председателят на Камара на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Киев