НОВИНИ

Зам.-министърът на туризма в "Бизнес.БГ": Ще се разчита на държавните бази за настаняване на бежанци след 31 май

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 01.05.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

След 31 май, което е обявеният край на програмата, която действа в момента, ще се разчита основно на държавните бази. Това обясни в студиото на "Бизнес.БГ" Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма в отговор на въпроса какво ще се случи с настаняването на бежанците у нас.

Към момента са обследвани 680 жилища, там биха могли да бъдат настанени около 20 000 души. 57 500 са настанени в хотелите в момента, обясни Георгиева.

Програмата в този вид едва ли ще продължи, но вариантът да се ползва помощта на хотелиерите съществува. Държавата има ангажимент, към всички, които проявяват грижи и хуманитарна помощ. Дали ще продължим да плащаме по 40 лв., не е уточнено към момента. Измина първият цикъл на разплащането. 10,5 милиона с ДДС са разплатени към момента. Платен е периодът 24 февруари - 31 март. По решение на МС се плаща месец за месец, за да могат да се верифицират нощувките, каза още зам.-министърът.

Очакваме динамичен летен сезон, коментира Георгиева. В началото на годината започнаха ранните резервации с много добър темп, от средата на месеца отново наблюдаваме повишен интерес на туристите за почивки в България, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григрор Димитров започва срещу Максим Креси в Мадрид
Григрор Димитров започва срещу Максим Креси в Мадрид
Холгер Руне грабна първа титла от АТР
Холгер Руне грабна първа титла от АТР