НОВИНИ

Стара Загора чества празника си с богата програма (Снимки)

стара загора чества празника богата програма
bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 05.10.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Стара Загора чества празника си - 5 октомври с богата програма.

Денят ще започне с поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора от 9.45 ч.

От 10.00 ч. пред Общинска администрация започва ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България. Ще бъде отслужен и празничен водосвет от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан.

Вечерта певицата Михаела Маринова ще се качи на сцената пред Община Стара Загора с рок група „Фондацията“. Музикалното шоу е с начален час 19.00 часа.

По повод празника – Художествената галерия, къща музей „Гео Милев“, Регионален исторически музей – Стара Загора, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и музей „Неолитни жилища“ ще бъдат отворени за посещение с вход свободен от 10.00 до 18.00 ч.

Предложението за общоградското честване на 5 октомври е направено през 1987 г. от почетния гражданин на Стара Загора – историкът Величка Койчева. Решението е прието на сесия на Общинския съвет.

До 1944 г. празникът на града е бил Тодоровден, когато Българската православна църква почита свети Теодор Тирон, небесен покровител на Стара Загора, уточняват в свое изследване проф. Иван Танев и д-р Мариана Минкова от Регионалния исторически музей. След 9 септември празникът е забранен и на Тодоровден в града се провежда панаир.

Историята на новия Празник на Стара Загора ни връща в лятото на 1877 г. По време на Освободителна война (1877-1878) градът е изпепелен до основи, а 14 хиляди мирни граждани са избити. Когато военният кореспондент Джанюариъс Алойшиъс Макгахан вижда опожарения град заявява: „Едва ли някога тук ще има град!“.

Първите бежанци се завръщат по домовете си през януари 1878 г. и заварват оцеляла Ески Джамия, както 846 турски и 222 български къщи. Животът в разрушения град продължава. Първата сватба става през февруари 1878 г., разказва в своите мемоари свещеник Тодор Пенков (1878-1959). Месец по-късно се провеждат избори за Градски съвет.

На 5 октомври 1879 г. на почистено място сред руините, където днес е градският площад, княз Алеко Богориди, първи управител на Източна Румелия, поставя основния камък на града, който се възражда през следващите десетилетия. Великотърновският митрополит Климент отслужва молебен в присъствието на кмета Стефан Салабашев и стотици граждани. Тържеството завършва привечер с песни и танци.

Възкръснала от пепелищата преди 144 години Стара Загора днес е шестият по големина град в България, по последни данни на Националния статистически институт и продължава да се развива като културен и образователен център в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко изпитание за Лудогорец тази вечер в Лигата на конференциите
Тежко изпитание за Лудогорец тази вечер в Лигата на конференциите
Българите имат по-кратък "живот в здраве", сочи анализът "Здравен барометър"
Българите имат по-кратък "живот в здраве", сочи анализът "Здравен барометър"