НОВИНИ

Старт на акция „Зима“: Полицията проверява готови ли са шофьорите на пътя

старт акция bdquoзимаldquo полицията проверява готови шофьорите пътя
bnt avatar logo
от БНТ
13:09, 30.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

През ноември на територията на цялата страна ще се провежда традиционната акция „Зима“. Акцията, инициирана от Съюза на българските автомобилисти, се осъществява в партньорство с отдел „Пътна полиция“ – ГДНП и с подкрепата на Българския Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и други партньори.

От 1 до 10 ноември контролът ще бъде насочен към спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Униформените ще селдят за недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване, както и недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка или по магистралните пътища.

От 11 ноември вниманието ще бъде пренасочено към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Контролната дейност на „Пътна полиция“ в този период до 20 номември ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието.

В последния етап от акцията между 21-10 ноември е планирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и над поведението на водачите.

От „Пътна полиция“ обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва да сменят гумите с подходящи за зимни условия, да проверят изправността на всички светлинни източници и да се движат с изправна стъклопочистваща система.

По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения спрямо нарушителите ще се взима отношение.

По време на акция „Зима“ е планирано и извършването на оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Костадинов ще продължи да отсъства за Арсенал (Тула)
Георги Костадинов ще продължи да отсъства за Арсенал (Тула)
Предупреждение за опасни ветрове със скорост 80 км/ч
Предупреждение за опасни ветрове със скорост 80 км/ч