НОВИНИ

Стартира извънредна схема за помощ за складиране на различни видове сирене

стартира извънредна схема помощ складиране различни видове сирене
bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 08.05.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Държавен фонд „Земеделие“ ще стартира прием на временна извънредна схема за помощ за частно складиране на някои сирена от понеделник - 11.05.2020 г.

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева помощта ще се прилага само по отношение на произвеждани в страната сирена, които отговарят на изискванията за млечен продукт сирене, съгласно Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

Мярката се отнася за сирена, които са подходящи за по-нататъшно съхранение след периода на зреене. Тя е част от приетия пакет мерки от Европейската Комисия в подкрепа на пазара на селскостопански продукти за преодоляване на кризата с COVID-19.

Максималното количество продукти предмет на подпомагане по схемата е 100 000 тона, като разпределението му между държавите членки е според обема на тяхното производство. За България е определен таван от 889 тона.

Срокът за подаване на заявленията е до 30 юни 2020 г. По схемата ще се кандидатства за продукти, които вече са поставени на склад. Максималното количество за всяко заявление е 0,5 тона.

Размерът на помощта е 15,57 евро/т фиксирани разходи за складиране плюс 0,40 евро/т на ден за складиране по договор. Помощта може да се отпусне само, ако договореният период на складиране е между 60 и 180 дни.

Държавен фонд "Земеделие" трябва да прекрати сключването на договори за частно складиране на сирена, когато общото количество сирена, за което е приложена мярката, достигне 889 т. Ако последният оператор, с който се сключва договор е заявил количество, с което се надхвърля посоченият лимит, договорът ще се сключи за количество в рамките му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха гаранцията на момичето от катастрофата, в която загина Милен Цветков
Отмениха гаранцията на момичето от катастрофата, в която загина Милен Цветков
12-годишно дете е с опасност за живота, след като падна от тераса на петия етаж
12-годишно дете е с опасност за живота, след като падна от тераса на петия етаж