НОВИНИ

Стефан Георгиев: Ева Вукадинова се справи добре и може само да надгражда оттук нататък

стефан георгиев ева вукадинова справи добре надгражда оттук нататък
bnt avatar logo
от БНТ
22:23, 10.02.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Алпийски ски
Слушай новината

Участникът на три Зимни олимпийски игри – Стефан Георгиев, бе гост в предаването „Олимпийски върхове“, за да коментира представянето на единствената ни алпийка на Игрите в Пекин Ева Вукадинова.

На пистата в китайската столица, Вукадинова не успя да завърши втория манш в слалома, а заради груба грешка на организаторите се наложи контузената българка да се спусне втори път в първия манш.

Георгиев, който е бивш състезател в ските, смята, че Ева Вукадинова може да извлече само позитиви от участието си на Игрите и в следващия олимпийски цикъл да се опита да надгради постигнатото, въпреки че женският ски-спорт в България е поставен на заден план.

„В България женския ски-спорт е поставен на много заден план. Докато бях треньор на националния отбор, състезателките ни винаги много трудно са намирали път, защото нямаме традиции, както при мъжете. Изисква се страшно много работа, за да се стигне до това ниво. Ева е тренирала при мен, тя израсна много в последните години. Въпреки подготовката, която не бе на най-високото ниво, нещата при нея се получиха добре. Тя стана световно известна с инцидента, който много рядко може да е види на Олимпийски игри. Добре, че реагира навреме и не се удари във вратата, защото щеше да получи неприятна контузия. Ако това се бе случило на Шифрин или на Петра Влъхова, щеше да има големи разправии. Когато се случи това на състезател от България, за организаторите това е маловажно. Смятам, че Ева се справи добре и може да надгражда оттук нататък. Целта е да развиваме женския ски-спорт, колкото и да е трудно. Няма да е лесно, но се надявам след 4 години да имаме отбор, който да надгради постигнатото от Вукадинова“, заяви Георгиев.

Той коментира и страхотно представяне за австриеца Йоханес Щролц, който спечели олимпийското златото в слалома при мъжете.

„Наистина една приятна изненада. Преди точно 31 дни нещата за него се обърнаха надолу с главата. Той отиде за старта от Световната купа в Аделбоден на собствени разноски, бе изключен от националния отбор на Австрия, и с номер 38 на гърба си спечели гигансткия слалом, с което си спечели участие на Олимпийските игри. Триумфът му е Пекин е абсолютно заслужен. Шансът бе на негова страна, тъй като това е най-малобройното участие на спортисти в алпийската комбинация от последните Олимпиади. Конкуренцията не беше на нивото, на което сме свикнали. Наклонът на слалома не бе толкова труден и това даде шанс на Щролц да направи това, което всички мечтаят. Австрийците са доволни, защото олимпийско злато за тях е голямо постижение, те винаги се стремят да спечелят най-високото отличие на дадено състезание“, коментира Стефан Георгиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчил Манчев: Резултат в топ 3 е възможен за Алберт Попов
Момчил Манчев: Резултат в топ 3 е възможен за Алберт Попов
Перник е без парно и топла вода
Перник е без парно и топла вода