НОВИНИ

Стефан Михайлов: Ще излезем максимално мотивирани, за да покажем възможностите си

Стефан Михайлов
Снимка: FIBA.basketball
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 16.11.2022
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Женският национален отбор по баскетбол започва подготовка в края на седмицата за мачовете от квалификациите за Евробаскет 2023 срещу Сърбия и Хърватия. Селекционерът на тима Стефан Михайлов се надява състезателките му да излязат мотивирани на игрището и да покажат най-доброто от себе си. Ето какво още сподели старши треньорът на тима ни пред BGbasket.com.

- Започвате подготовка за предстоящите квалификации за Евробаскет 2023 и видимо отборът е подмладен. Това ще се отрази ли в мачовете?

- Играем с най-силния отбор в Европа, който побеждава всеки навсякъде. Принудени сме да използваме този състав. След като водещите баскетболистки в женския национален отбор прекратиха състезателната си кариера, е нормално да се дава път на младите.

- Липсват част от лидерите на тима през изминалите години, как ще компенсирате тяхното отсъствие?

- Ще се чувства изключително много липсата на лидерите в отбора. По най-различни причини нямахме възможност да се съберем цяла година за разлика от другите състави. В такава ситуация сме поставени в момента и съм сигурен, че каквото могат да дадат момичетата, ще го направят. Ще излязат максимално мотивирани, за да покажат възможностите си и да компенсират колкото могат това отсъствие.

- С оглед на краткото време за подготовка, ще успее ли да се сработи отборът и върху какво най-вече ще работите през тези няколко дни?

- Няма много върху какво да работим за тези малко дни. Принципи в нападение и защита, както и няколко комбинации. Сръбският отбор беше лятото на подготовка, миналата година на европейско и на световно първенство. За разлика от тях, ние нямаме възможността да сме толкова време заедно. Събираме се за 5-6 дни в годината и колкото се подготвим, толкова.

- В първия мач ще се изправите срещу европейския шампион Сърбия. Какво искате да видите от отбора в този двубой?

- Най-вече да са мотивирани, да излязат на терена без никакви притеснения, предвид това, че ще играят срещу най-силния европейски отбор и доста обиграни и силни баскетболистки. Надявам се да покажат своята игра и възможности.

- Преди година България се бори до последно срещу Хърватия в Ботевград, въпреки загубата. Тогава казахте, че не сме боксова круша, може ли да покажем това и като гост, макар и с различен състав?

- Това е първото – да покажем, че не сме боксова круша. По обективни причини, за разлика от другите европейски отбори, малко не ни достига и това малко е, че ние сме по 7 дни в годината заедно. Ако се събираме по 27 или 57 дни, както останалите, смятам, че резултатите ще бъдат други. Намерете спортист, който и да е, без значение дисциплината, в която се състезава. Няма как този състезател да се представи на високо ниво след 7 дни подготовка. Мисля, че за краткия ни лагер миналата година, показахме доста добра игра и не смятам, че сме боксова круша. Колкото можем ще се противопоставим на Сърбия и Хърватия.

- В разширения състав е и 16-годишната Деница Манолова, която заедно с Моника Борисова участва на две европейски първенства при подрастващите и на световни ученически игри. Готова ли е тя да дебютира в женския национален отбор още в тези квалификации и какво мислите за представянето и на двете?

- Пета година съм треньор на женския национален отбор. Винаги, когато имаме лагер, една млада баскетболистка, която през изминалия сезон е показала добро развитие, е била включвана. Смятам, че Деница Манолова беше най-добре представилата се състезателка на европейските първенства за момичета U16, U18 и U20 това лято. Именно затова е повикана на подготовката. Дали ще бъде повикана сега в националния отбор или след една година, мисля, че мястото й с оглед представянето, е заслужено. Трябва да направи първи стъпки с женския отбор. Малко хора са наясно и имат спомени кой състезател как е дебютирал. Двата основни гарда на тима – Карина Константинова и Гергана Иванова, дебютираха преди 5 години срещу европейски шампион в лицето на Испания. Сега Деница ще има възможността да дебютира срещу европейски шампион, но този път това е Сърбия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След заседанието на комисиите по външна политика и отбрана: Инцидентът в Полша не е целенасочена атака
След заседанието на комисиите по външна политика и отбрана: Инцидентът в Полша не е целенасочена атака
Министърът на отбраната: Не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша
Министърът на отбраната: Не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша