НОВИНИ

Стефан Янев пред БНТ: Какво свърши служебният кабинет (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:28, 25.11.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Стефан Янев очаква разследващите органи да си свършат работата и да установят причините за двете трагедии - в село Рояк и на АМ" Струма". Според него това е важно, за да се направят необходимите изводи, които да ни предпазят от подобни трагедии.

Стефан Янев пред БНТ: за трагедията на АМ "Струма", борбата с корупцията и политическата обстановка у нас

В предаването на БНТ "Денят започва" Янев заяви, че не е получавал покана за участие в бъдещо редовно правителство. Ако получи, ще обмисли тази възможност.

Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на пострадалите възрастни хора от дома в село Рояк. Независимо, че това лято са били проверени условията за живот в този тип домове, предстоят нови проверки, съобщи служебният премиер.

"Разпоредени са нови проверки от МВР по отношение на тяхната безопасност, противопожарна и всичко останало. И от МТСП от гледна точка на условията на функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност", каза Стефан Янев - служебен министър-председател.

Служебното правителство е подготвило промени в закона за обществените поръчки и ще ги предложи на новия парламент.

"Тази промяна ще бъде насочена по отношение на т.нар. инхаус процедури, които в закона ясно е записано, че са само в т.нар. ситуации форсмажор, т.е. в краен случай, при липса на други възможности, но не се използва по този начин", допълни Янев.

Стефан Янев посочи, че ситуацията с ковид пандемията се подобрява и има спад на заболелите. Според него това означава, че зеленият сертификат работи.

"Обещах на българските граждани, открито съм го казвал в ефир, че докато съм премиер няма да налагаме локдаун, обещанието го изпълних", обобщи служебният премиер.

Обясни, че всички важни решения са взимани колективно от цялото правителство при търсене на баланс между различните гледни точки.

"Отговорност носим всички ние от състава на МС. Президентът Радев, по моя информация, не се е месил в нито едно решение пряко. Ако някой от министрите е разговарял с някакви съображения и са се съветвали, това е съвсем нормална практика, той е държавен глава, има право да има мнение, но пряко вмешателство, пряка отговорност , той няма за нито едно решение", обясни Стефан Янев.

Стефан Янев каза, че до този момент с него не е воден разговор за участие в бъдещо редовно правителство.

"Нека да видим как ще протекат разговорите. нека да видим какви са намеренията, защото от приоритетите, зависи от политиките, които това мнозинство ще иска да изпълнява. Аз бих обмислил такава покана, когато я получа но, нека да не избързваме, защото зависи от всички тези важни неща преди това", допълни Янев.

Той съобщи, че служебното правителство е подготвило базисен сценарий на бюджета за догодина. Основните приоритети са - подпомагане на бизнеса и запазване на социалната система с грижа за майките, пенсионерите и децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестоката истина на една от жертвите на домашно насилие
Жестоката истина на една от жертвите на домашно насилие
Неофициално: Приятелят на младата жена в София е заподозрян за убийството ѝ
Неофициално: Приятелят на младата жена в София е заподозрян за убийството ѝ