НОВИНИ

Опасният воден път на мигрантите - 27 души, сред които деца, загинаха в Ламанша

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:24, 25.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ден след трагичната гибел на 27 мигранти в Ламанша френският президент Еманюел Макрон поиска засилено европейско сътрудничество в борбата с трафика на хора. Сред жертвите в преобърнала се лодка са три деца и бременна жена. Спасени са иракчанин и сомалиец с тежка хипотермия. По случая във Франция са извършени пет ареста. Лондон и Париж се обвиняват взаимно за инцидента, определян като най-тежък по рода си в Ламанша.

Трагедията не спря потока от хора към британския бряг през коварните течения в Ламанша.

"Уплашен съм, разбира се. 50% страх и 50%..., но нямам друг избор, освен да ида в Англия".

Франция покани вътрешните министри на Белгия, Германия, Нидерландия, Великобритания, както и Европейската комисия на среща в неделя в Кале. Целта е стратегия за по-успешна борба срещу трафика на хора и засилено полицейско, правно и хуманитарно сътрудничество.

От Загреб френският президент увери, че силите на страната му са на крак ден и нощ, а в спасителните операции по море ще се включат резервисти и дронове.

Нужно е засилено европейско сътрудничество в тази област. Винаги съм казвал, че в настоящия случай Франция е транзитна страна, заяви Макрон.

Британската страна укорително заяви, че Париж трябва да направи повече срещу трафика на хора и изрази готовност за допълнителна подкрепа извън вече отпуснатите 60 милиона евро.

Срещаме трудности да убедим някои от нашите партньори, в частност Франция, да действа така, както смятаме, че се изисква от ситуацията, каза Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

Според Париж Великобритания управлява зле миграцията и политизира проблема. Лондон изрази очакване Франция да преразгледа несъгласието си за общи полицейски патрули на френския бряг. Междувременно Ройтерс засне мигрантска лодка, която потегля за Острова под безучастния поглед на френската полиция.

Преди седмица френска верига за спортни стоки преустанови продажбата на каяци в четири от магазините си край Ламанша, за да осуети нелегални плавания към Острова. Веригата обаче продължава да предлага спасителни жилетки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С грандиозна церемония в Египет откриват "Алеята на Сфинксовете"
С грандиозна церемония в Египет откриват "Алеята на Сфинксовете"
Гълъб Донев: Никой не е пожелал да вземе в семейна среда хората от дома в Рояк
Гълъб Донев: Никой не е пожелал да вземе в семейна среда хората от дома в Рояк