НОВИНИ

Трети кръг преговори за кабинет: Сигурност, регионално развитие и култура са акцентите

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 25.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

От "Продължаваме промяната" продължават с разговорите за кабинет и днес обсъдиха вътрешна сигурност и регионалното развитие с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". На тема вътрешна сигурност се обединиха около това, че трябва да се направи функционален анализ на министерството на вътрешните работи, както и да се помисли върху нов закон за МВР. Ще има одити във водния сектор и програмите за саниране.

БСП настояха за пълен преглед и анализ на МВР , а след него и за изготвяне на изцяло нов закон за силовото ведомство.

Към днешна дата МВР е с най-големия бюджет в страната и с тенденцията да расте ако се запази сегашният му начина на работа , състав и изобщо структура, каза Иван Иванов от БСП.

От партията на Слави Трифонов предлагат общ закон за национална сигурност. Те са за изваждане на пожарната и гражданска безопасност от МВР и създаване на ново министерство на бедствията и авариите. Смятат, че трябва да се изгради държавна агенция за киберзащита. Съгласни са да се направи анализ на МВР, но и финансова ревизия.

Правени са всяка година или през година са правени финансови ревизии на МВР и са установявали нелицеприятни неща, каза Николай Радулов от "Има такъв народ".

От "Демократична България" смятат, че институциите, които трябва да се борят с корупцията, срещу която се обявяват всички се управляват от зависими лица и настояват тя да се изкорени.

Тя доведе до сътресение на цялата политическа система , предсрочни избори , дестабилизация и политическа криза, каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

"Продължаваме промяната" искат да има закон за обществения ред и закон за оперативно издирвателната дейност. Искат да се наблегне и на езиковото обучение на служителите на реда.

Особено имайки предвид, че голяма част от престъпленията се извършват не само на територията на страната, а са международни или свързани с документи, които са на чужди езици, каза Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Две бяха основните заявки в обсъждането по тема регионално развитие - подобряване на водната инфраструктура и децентрализацията.

Планираме одита на ВиК холдинга, одит на управлението на язовирите и също така е много важно изграждането на онлайн мониторингова система за реално време, каза Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната".

И останалите партии - БСП, ИТН и ДБ, видяха проблеми в създадения ВиК холдинг, както и в изоставането на малките и отдалечени общини.

Проблемът е там където не е развито, а традиционно това е колкото е по-малко населеното място, колкото е по отдалечено от столицата, толкова е по неоправдано, толкова е по-бедно това място, каза Гроздан Караджов.

От ДБ изразиха остра позиция срещу прекалената централизация в държавата.

Да прекратим този модел на прекалена централизация на държавата, той беше засилен през последните 10 - 12 години, за да може да бъде канализирана и корупцията, каза Зарко Маринов, "Демократична България".

За насочени регионално политики настояват от БСП.

Ако си представим, че един бюджет е сто единици, той не може да стане 120 ако направим една децентрализация, но той може да бъде използван с предимство, там където е създаден, или да стимулираме развитието на един или друг регион ако имаме такава политика, каза Асен Гагаузов от БСП.

По време на обсъждането отново беше лансирана идеята за ново териториално делене в страната със 7 областни градове, вместо 28.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цистерна избухна на магистрала край Загреб
Цистерна избухна на магистрала край Загреб
Леброн изгони фенове от залата по време на мач
Леброн изгони фенове от залата по време на мач