НОВИНИ

Франция спаси 126 мигранти във водите на Ламанша

франция спаси 126 мигранти водите ламанша
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:46, 11.09.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението между Лондон и Париж по въпроса за нелегалните мигранти нараства сериозно през последната седмица.

Рекордните 828 души пресякоха Ламанша в рамките на само един ден в края на август, когато трафикантите на хора се възползваха от благоприятното време в края на лятото.

Френските морски власти съобщиха днес, че първата лодка, превозваща 43 души, сред които шест жени и две бебета, е била прихваната от патрулен катер след възникване на проблеми. 40 мигранти са спасени при друг случай. Още 43 са извадени от водите на Ламанша след подаване на сигнал за бедствие.

Франция води политика на ненамеса или връщане на лодки с мигранти, докато те не подадат сигнал за бедствие, и вместо това ги ескортира до британски води. Това предизвика гнева на подкрепящите политиката на Лондон британски медии и правителството на Великобритания, което обвинява Франция в бягане от отговорност.

Преминаването на Ламанша от нелегални мигранти нарасна значително от края на 2018 г. въпреки нееднократните предупреждения от френските власти за рискованото пътуване, преминаващо през район с натоварен морски трафик, през ледени води и силни течения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова ще играе финал в Кайро
Юлия Стаматова ще играе финал в Кайро
Венци Стефанов сравни Димитър Бербатов с Кубрат Пулев
Венци Стефанов сравни Димитър Бербатов с Кубрат Пулев