НОВИНИ

Стела Балтова: Летният сезон приключва по-добре от очакваното, има оптимизъм и за зимния

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:57, 14.09.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Летният сезон приключва по-добре от очакваното, има оптимизъм и за зимния. Това каза служебният министър Стела Балтова във Варна на среща с представители на бранша. Те отчетоха 70 процента ръст от края на май до края на август. Хотелиерите напомниха обаче, че те са единствените в бранша, които не получават компенсации.

3 700 000 туристи са почивали у нас през лятото, най-много са били българите, а от чужденците румънците. Това съобщи министър Балтова.

"Това, което си поставихме за цел - да се възвърне жизнеспособността на туристическия сектор, се постигна", каза Стела Балтова, министър на туризма.

Хотелиерите от летните курорти потвърждават, че сезонът е по-добър от очакваното, но имат и уточнения.

"Ние просто направихме една голяма реклама на България, която за съжаление ще води до нулев сезон като финансов резултат, по простата причина, че всички разходи скочиха", коментира хотелиерът Станислав Стоянов.

Браншът предлага хотелиерите също да получават държавна помощ, особено сега, когато туроператорите са спрели авансовите плащания. Несигурността поражда две основни опасности за следващия сезон.

"Дали няма да влезем в ценова война? Ще постави въпроса и по какъв начин ще бъдат набрани работници", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Липсата на предвидимост заради сериозното поскъпване на тока притеснява и работещите в зимните курорти, потвърди министър Балтова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа затвори пътя Русе - Силистра
Тежка катастрофа затвори пътя Русе - Силистра
Севиля и Залцбург не се победиха в мач с 4 дузпи
Севиля и Залцбург не се победиха в мач с 4 дузпи