НОВИНИ

Столичната библиотека връчи годишните си награди за писател и читател

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 17.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Култура
Слушай новината

Георги Господинов е Писател на годината на Столичната библиотека. Приз за най-добро представяне на кампаниите за насърчаване на четенето получи БНТ, а проф. д-р Петър Стоянович, който има и историческа рубрика в "Денят започва с Георги Любенов", си тръгна от церемонията с отличието "Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература".

За осма поредна година Столичната библиотека представи наградите "Писател на годината и читател на годината". С романите си "Времеубежище", "В пукнатините на канона" и "Физика на тъгата" Георги Господинов спечели титлата Писател на годината.

Георги Господинов: Получавал съм различни награди, но най-хубавата е винаги тази, която идва от читателя. Читателят няма задни мисли, няма с какво да се съобразява, освен със собствения си вкус"

Наградата Читател на годината беше връчена на Станимира Дойчинова от заместник-директора на Столичната библиотека. За да заслужи титлата Станимира взима да чете по 7 книги на всеки две седмици.

Българската национална телевизия също получи отличие. Награда за най-добро представяне на кампаниите за насърчаване на четенето прие Галя Крайчовска от името на екипа на новините на БНТ "По света и у нас".

Галя Крайчовска, водещ: "Наградата на Столична библиотека е особено ценна за нас, защото ние имаме една обща кауза за опазване на словото, на езика, на книжовността, за пренасяне на духовните ценности.

Победителите в осмите "Годишни награди" апелираха тези, които не четат да започнат, защото чрез четенето човек открива себе си, разбира и опознава света.

Стажант-репортер: Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отпадна в първия кръг на Australian open
Виктория Томова отпадна в първия кръг на Australian open
Алексей Арестович вече няма да е нещатен съветник към кабинета на президента Зеленски?
Алексей Арестович вече няма да е нещатен съветник към кабинета на президента Зеленски?