НОВИНИ

Служебното правителство представи енергийна стратегия до 2053 - вижте какво предвижда тя

Николай Минков
от Николай Минков
10:31, 17.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Следващата седмица започват разговори с ЕК по процедурата как да се предоговори Планът за възстановяване, което би спасило въглищните ни централи. Това съобщи премиерът Гълъб Донев при представянето на новата енергийна стратегия на България до 2053 г. Държавният глава Румен Радев призова за внимателен подход при преговорите.

Безпрецедентен акт - служебен кабинет внася 30-годишна стратегия. Причината за това са кризите в глобален и регионален мащаб в сектора на енергетиката, икономиката, войната в Украйна, посочи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

В същото време обаче все още правителството бави внасянето на обоснованото предложение в ЕК за предоговаряне на ПВУ, чрез който ние се отказваме от ангажимента да съкратим въглеродните емисии с 40% до 2025 г., за да спасим въглищните централи.

Нови 4 ядрени енергоблока, соларни и вятърни централи, ВЕЦ-ове по Дунав и дори зелен водород са част енергийните мощности заложени в 30-годишната стратегия.

Президентът обясни, че е поставил задачата за нова визия в сектора още при формирането на служебния кабинет и даде пример какво може да се постигне, ако има пълен консенсус около 1 цел.

"Проведоха се открити прозрачни процедури за търгове на природен газ, за втечнен газ и това вече има своето отражение върху цените. Удвои се капацитетът на терминала за втечнен газ в Александруполис. Има вече договор за диверсификация на ядреното гориво, споразумението с Турция, с "Боташ" и тук аз ще го кажа още веднъж - не България се обвързва с някакъв ужасен договор за 13 години, виждате ли, как руския газ ще потече. Искам да успокоя тези хора, които са много разтревожени, които от мисълта за Путин не могат да видят в България, че тази обсесия вече взима някакви така изродени размери. Става въпрос за договор за капацитети, а не за покупка на газ. И за свободен достъп до газопреносната мрежа на нашата съседна страна", каза Румен Радев.

Премиерът обясни защо служебният кабинет се е нагърбил с дългосрочната енергийна стратегия.

"В условията на енергийна криза България не разполага с утвърдена стратегия за развитие на енергетиката. Без стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора, всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението. По същество предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост е немислимо без стратегическата визия за развитието на електроенергийния сектор", посочи Гълъб Донев.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев обясни защо е необходима такава дългосрочна стратегия в този момент.

"Според мен тази енергийна стратегия ще помогне на служебния кабинет или на следващ редовен да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост".

Държавният глава призова към внимателен подход в преговорите с Брюксел.

"Трябва много внимателно служебното правителство да обмисли по какъв начин, с какви аргументи ще подходи към предоговарянето, така че да има някакъв успех".

А енергийният министър посочи, че дори при негативен резултат от преговорите с Брюксел и загуба на евросредства, България няма да затвори въглищните централи.

"План Б, ние продължаваме да работим съобразно решението на НС, което най-вероятно ще означава загуба на някакви средства по ПВУ. Мисля, че решението на НС е базирано на анализа, който показва, че икономическият ефект от експлоатацията на тези съоръжения е по-голям от потенциалните загуби по ПВУ", коментира Росен Христов.

Окончателният вариант на енергийната стратегия трябва да бъде одобрен от парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха грипна епидемия в още три области - Ловеч, Пазарджик и Габрово
Обявиха грипна епидемия в още три области - Ловеч, Пазарджик и Габрово
Вашингтон победи Ню Йорк Айлъндърс след продължение
Вашингтон победи Ню Йорк Айлъндърс след продължение