НОВИНИ

Обявиха грипна епидемия в още три области - Ловеч, Пазарджик и Габрово

bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 17.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, вече са шест: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Бургас.

Учебният процес няма да бъде преустановен в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуално преустановяване на учебните занятия от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта.

От здравното министерство напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо ще бъде капитан на сборния саудитски тим, който ще играе срещу ПСЖ
Кристиано Роналдо ще бъде капитан на сборния саудитски тим, който ще играе срещу ПСЖ
Служебното правителство представи енергийна стратегия до 2053 - вижте какво предвижда тя
Служебното правителство представи енергийна стратегия до 2053 - вижте какво предвижда тя