НОВИНИ

Христо Грозев: Съществуват рискове от диверсионна дейност в България от страна на Русия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:33, 17.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Съществуват рискове от руски саботажи в България. Това заяви журналистът Христо Грозев чрез видеообръщание, излъчено на форум, посветен на дезинформацията, организиран от "Демократична България".

Според Грозев се наблюдава раздвижване на саботажни групи на руското Главно разузнавателно управление и съществува опасност за военната промишленост.

В края на 2022 година българският журналист беше включен в списъка за федерално издирване от Русия.

Според журналисти Христо Грозев в момента се наблюдава активизиране на членове на саботажни групи на руското военно разузнаване, които напускат страната.

Христо Грозев - разследващ журналист: "Най-вероятно целта им ще бъдат обекти на военната промишленост. При това в страни, ключови за доставка на оръжие и муниции към Украйна. България, доказано от предишните атаки, ще бъде интерес".

Според Грозев има риск у нас да бъдат направени опити за политическа дестабилизация. Възможно е да се използват социални напрежения, свързани както с бежанци от Украйна, така и мигранти от Близкия изток. Друг възможен сценарий са очакваните кризи с цени на горивата заради войната. Грозев заяви, се подготвя разследване, което трябва да осветли опитите на ГРУ да дестабилизират страната през 2016 г. с две паравоенни групи по модела, който е бил приложен в Черна гора преди това. Планът тогава се е провалил заради превантивни арести на част от замесените лица.

Христо Грозев: "Имало е план повече от 700 "протестиращи" въстаници, членове на двете паравоенни организации, да опитат да завземат властта. Тази операция е готвена от ГРУ с подкрепата на руската православна църква, които са били нещо като посредници".

Според изследвания България е страна, в която Русия е приложила почти всички елементи на хибридната война.

Тодор Галев, “Център за изследване на демокрацията”: "Единственото, което липсва и не е използвано в България, са зелените човечета, които дай Боже да не дойдат".

От Центъра за изследване на демокрацията напомниха, че Кремъл подкрепя български политически партии, които откриват предизборните си кампании в Москва, както и че у нас оперират мрежи от руски тайни служби, русофилски общности, културни центрове и училища.

Тодор Галев: "Има данни, че общо взето между 50-60 процента от всяко съдържание, което ние виждаме, има някаква форма на дезинформация".

Според изследования на университетски преподаватели руската пропаганда у нас расте ежегодно още от 2013 г. - бум е отчетен след ескалацията на войната в Украйна.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски срещу Ал Кувейт в Дубай
Левски срещу Ал Кувейт в Дубай
Разследват смъртта на 67-годишен мъж в хасковското село Гарваново
Разследват смъртта на 67-годишен мъж в хасковското село Гарваново