НОВИНИ

Столичната община премахва незаконни обекти в Борисовата градина

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:30, 16.01.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Борисовата градина в София тъне в разруха, Занемарени повече от десетилетие спортни обекти, неработещи заведения, неясни собствености.

От новия подробен план на Борисовата градина, изготвен от архитект Ковачев, почти нищо не остана. Климатично училище, Зелен музей на София, амфитеатър на мястото на стадион "Юнак", преместването на конната база при гара "Пионер". Това са само част от изтритите предложения на "Ковачев архитекти" в преработения нов подробен устройствен план на Борисовата градина. Възражда се и идеята за нов стадион на мястото на "Българска армия", както и нов паркинг под автокъщата в началото на парка.

Кметът на район "Средец" вече е издал преписка за премахването на металните конструкции, следва и премахването на автокъщата. Планът за Борисовата градина все още не е влязъл в сила, защото се изчакват становищата преди окончателното обсъждане през февруари. От районната администрация "Средец" вече успяха да премахнат няколко незаконни атракциона от територията на парка.

Оказа се, че батутите, количките под наем, стрелбището и няколко павилиончета за пуканки сa напълно незаконни. Вече площадчето до детската площадка "Слончето" е напълно разчистено.

Ние просто решихме, че ще поемем тази част и после ще си искаме парите, защото бюджет за това не е предвиден, каза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

Къпалнята "Мария Луиза" е неизползваема за гражданите повече от десетилетие, a собствениците са заградили неправомерно 12 декара.

Имаме абсолютно всичко, общината е законен собственик потвърдено и сега пристъпваме към отделянето на тези 12 декара и приобщаването има към парка, допълни Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

Иначе възстановяването на къпалнята "Мария Луиза" става все по-скъп проект . Петте басейна бавно се разпадат. Собствеността е на дружеството "Парк Мария Луиза" АД, в което почти 42% дял държи "Софийски имоти", а останалите 58,04% са разделени между две фирми. Затова и общинската фирма няма никакъв контрол над дружеството.

Незаконни в парка се оказаха и битовия ресторант близо до ул. "Драган Цанков", както и автокъщата срещу радиото. Те ще бъдат премахнати.

Там няма никакво законово основание да има автокъща след като бъдат премахнати тези обекти, няма да има основание ползвателя да продължи да бъде там, каза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

В близост е и бившото емблематично заведение "Лодките". От години някой се е подслонил там, но планът предвижда мястото да се възстанови.

Според новия план на острова в езерото "Ариана" ще бъде възстановена и бирарията в стил австро-германски барок. В момента от трите заведения около езерото работи само едно, което е частна собственост. Останалите чакат нов конкурс за наемане на помещенията.

Стадион "Юнак" също трябва да бъде възстановен в стария си облик. Всички намеси и реконструкции на стадионите в парка могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово разпродават хотели у нас заради ковид кризата и високите разходи
Масово разпродават хотели у нас заради ковид кризата и високите разходи
Кот д‘Ивоар ще трепери допоследно за класирането си напред в КАН
Кот д‘Ивоар ще трепери допоследно за класирането си напред в КАН