НОВИНИ

Стотици домакинства останаха без парно в София (ОБЗОР)

Чия е отговорността за почистването на улиците и падналите дървета?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:07, 28.11.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Към проблемите, причинени от първия сняг се добавят и някои нови аварии - например пробивът в магистрален топлопровод, който остави без парно и топла вода част от центъра на София и кварталите "Иван Вазов", "Кривата река" и част от "Лозенец". Локални аварии станаха причина на студено да останат и някои части на източните квартали. Иначе днес по тротоари и улици продължаваха да лежат паднали клони и цели дървета.

Пробивът в магистралния топлопровод, който минава под ул. "Даскал Манол", е възникнал рано тази сутрин.

"Причината за аварията е корозия на метала. Топлопроводът е в експлоатация повече от 40 години", заяви инж. Йордан Йорданов, директор на дирекция "Експлоатационна дейност" в "Топлофикация София".

Заради аварията без парно и топла вода остават част от центъра около НДК, района около Медицинска академия и кварталите "Кривата река", "Иван Вазов", част от "Лозенец" и "Южния парк". Мястото, където е възникнал пробивът в топлопровод, е локализирано в 9 часа тази сутрин.

"Мястото е добре обезопасено. Полагат необходимите усилия, като се очаква топлоподаването да бъде възстановено в ранните часове на утрешния ден", допълни инж. Йордан Йорданов.

Заради локални аварии парно и топла вода няма в малки части на кварталите "Яворов", "Гео Милев", "Дианабад" и "Надежда". Те също ще бъдат отстранени в рамките на утрешния ден.

На този фон от Столична община продължават да се борят и с друг проблем - разчистването на падналите дървета. Сигналът за този опасен клон, надвиснал над няколко павилиона на коледния базар, е бил подаден снощи. По обяд екипите вече бяха на терен. "Ситуацията е сериозна", подчерта Сияна Хлебарска, "Зелена система", Столична община.

В градината пред Народния театър все още има дървета, които трябва да се обезопасят. Възстановяването на щетите от снежната буря, както и разчистването на падналите клони, вероятно ще продължи поне още няколко дни. Причината - сигналите са твърде много.

На много места клоните не са извозени и са струпани на тротоара, както тук на "Шейново".

"Така екипите обезопасяват повече сигнали, които са по-важни, а други екипи след тях минават да събират материала от тях. Единствената молба към гражданите е, когато подават сигнала, да бъдат по-конкретни. Дали дървото е голямо или малко, дали има достъп до него, за да не се викат излишно екипи и да се губи време", заяви Сияна Хлебарска.

В кварталите рязането на клони също продължава. Само до кмета на "Слатина" например са постъпили над 100 сигнала. Тук има и материални щети - около 20 счупени коли и една повредена ограда на детска градина.

"Обработили сме всички сигнали и сме създали план по приоритети откъде да се минава, откъде е опасно. Това тук е един клон, който е близо до детска градина. Според мен до края на тази седмица ще сме се справили. Има някои реагират, има някои, които ти влизат в положението", заяви Георги Илиев, кмет на "Слатина".

Опитите да се почистят улиците от сняг и лед също продължават вече трети ден.

"Доста е заледено и просто е заградено с ленти да не се преминава, а не се предприема нищо да бъде почистено", споделя Йоана.

"Вчера беше кошмар, но днес много бързо се реагира и се чисти", коментира Маурицио Пироло.

Критика към почистването на столицата отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Трудно може да се влезе в Софийския университет. По-голяма безхаберност и безпомощност аз в София през последните години не съм виждала", коментира Илияна Йотова.

Столичният кмет Васил Терзиев заяви, че проверките на инспектората продължават и се налагат глоби на почистващите фирми.

"Фирмите на места просто не се справиха. На места хората не са помогнали и не са почистили пред входовете си. Санкции налагаме постоянно. До момента са 120 000. Ще се увеличат. Някои отказаха на отделни квартали да ги чистят. На други им се счупиха машините. Всевъзможни проблеми, с които се сблъскахме. Трябва да си понесат санкциите и да са още по-готови следващият път", подчерта Васил Терзиев.

Според него отговорността е споделена и затова трябва да бъде направен анализ.

"За спирките отговаря "Електротранспорт", а за подлеза пък районната администрация. Сега ще направим пълен списък кой какво ще трябва да чисти", каза още Васил Терзиев.

Очаква до следващия по-сериозен снеговалеж вече да има изработен протокол за действие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добри новини за Жозе Моуриньо
Добри новини за Жозе Моуриньо
Антонио Конте е все по-близо до завръщане в Ювентус
Антонио Конте е все по-близо до завръщане в Ювентус