НОВИНИ

Хамас освободи още 12 заложници

В замяна се освобождават 30 палестински затворници

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:40, 28.11.2023 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

Палестинската групировка Хамас освободи тази вечер 12 заложници, задържани в Ивицата Газа. Освободените са 10 израелци и двама чужденци, които вече са на израелска територия, съобщи израелската армия.

Те пътуваха през Египет с коли на Международния комитет на Червения кръст. Всеки ден от петък насам Хамас освобождава по десетина жени и деца, отвлечени при нападението срещу Израел на 7 октомври.

В замяна израелската страна освобождава около три пъти повече палестински затворници, включително 30 тази вечер.

До момента на свобода са вече около 50 заложници с израелско и двойно гражданство. Размените са в рамките на 4-дневно хуманитарно прекратяване на огъня, което беше продължено с 48 часа до четвъртък в 7.00 сутринта.

Краят на кошмара за една майка - Батсхева прегръща за първи път от 7 седмици своя син - 12-годишния Еитан Яхаломи. Той е един от 11-те заложници - 9 деца и две майки, които бяха освободени снощи.

Всеки заложник преминава медицински преглед и оценка на психологическото състояние. След бурните емоции 78-годишната Рут Мундер от първата група заложници вече има сили да разкаже как е живяла в плен почти 50 дни.

Държана е заедно с дъщеря ѝ Керен и внука ѝ Охад, който посреща 9-ия си рожден ден като заложник. Разказват, че в началото са яли пиле и ориз, консерви и сирене, на децата са давали сладки, но менюто им рязко се променя с разрастването на хуманитарната криза в Газа и следват дни на глад.

"Представям си ги там - всеки ден се събуждат в този ад. За мен това е едно от най-тежките неща и наистина беше изпитание", заяви Шахар Мор, роднина на семейство Мундер.

Рут е освободена в добро физическо състояние, но 84-годишна жена беше настанена в болница с опасност за живота след освобождаването ѝ, друг заложник имаше нужда от операция. Рут Мундер разказва, че пленници са спели на пластмасови столове, тя самата се е завивала с чаршаф, но не всеки е имал завивка.

Други са спели на пода, а малките момчета са стояли до късно през нощта да си говорят, момичетата са плачели. Стаята, в която са били държани заложниците, е била задушаваща, разказва Рут, не са им давали да отварят прозорците, да дърпат завесите.

17-годишният Ноам и 13-годишната му сестра Алма бяха освободени в събота. Чичо им Ахал разказва за преживяването им.

"Не е било лесно. Не искам да влизам в детайли какво са ми разказали, защото има родители, чиито деца остават в плен, но не е било като разходка в парка. Имали са много малко вода. Върнаха се отслабнали. И други неща са ставали, но не искам да разказвам. Дори когато решават да ги освободят от Хамас не са казали на жената, която ги е пазела, че ще ги пускат. Буквално са ги измъкнали до тоалетната, оттам ги изкарват през прозореца, връзват им ръцете, слагат им превръзки на очите и ги товарят в колата, за да ги предадат на Червения кръст", допълни Ахал Бесорай, чичо на освободени заложници.

170 заложници остават в плен, не всички са в ръцете на Хамас.

"Кой държи останалите заложници в Газа - над 150 - мъже, жени, деца, бебета. Кой държи 10-месечното бебе Кфир Бибас. Ще ви кажа - безмилостни терористи. Призоваваме всички международни организации, особено Червения кръст, да използват всяко средство, за да получат достъп до заложниците, за да сме сигурни, че получават медицинските грижи, от които имат нужда", коментира контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Шефовете на Мосад и на ЦРУ пристигнаха в столицата на Катар, Доха, за да обсъждат следващата фаза от споразумението между Хамас и Израел.

"Разбира се основният ни фокус сега е да постигнем устойчиво примирие, което да позволи още преговори и евентуално край на тази война. Но работим с това, с което разполагаме, а в момента е възможно удължаване на споразумението с дни, докато Хамас може да гарантира освобождаване на 10 заложници дневно", каза още Маджид ал Ансари, говорител на МВнР на Катар.

Пети ден има примирие, но в небето над Газа днес отново се извиха облаци дим. Съобщава се, че палестински групировки са открили огън срещу израелските войници, вероятно не са знаели, че има удължаване на 4-дневното спиране на огъня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонио Конте е все по-близо до завръщане в Ювентус
Антонио Конте е все по-близо до завръщане в Ювентус
Мануел Нойер преподписа с Байерн Мюнхен
Мануел Нойер преподписа с Байерн Мюнхен