НОВИНИ

Стотици загинали и ранени в Израел и Газа - ескалацията на конфликта е най-мащабната от години насам

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:26, 07.10.2023
5334
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Слушай новината

Израел е във война с Хамас. Това обяви премиерът Бенямин Нетаняху след ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Военното крило на палестинската групировка атакува по земя и въздух няколко израелски града. Съобщава се, че са изстреляни най-малко 5000 ракети. В отговор Израел нанесе масирани въздушни удари по ивицата Газа. Жертвите от израелска страна до момента са най-малко 100, ранените са близо 1000. Палестина съобщава за почти 200 убити при ударите в Газа.

50 българи са блокирани на летището в Тел Авив, прибирали се от Палестина

Рано тази сутрин хиляди ракети са изстреляни от ивицата Газа срещу Израел. Неизвестен брой бойци на палестинската групировка Хамас преминават границата - една от най-строго охраняваните в света и навлизат на израелска територия.

Николай Младенов пред БНТ: Конфликтът между Израел и Хамас ще е продължителен

С часове в различни части на Израел не спират да звучат сирените за въздушна тревога. Загиват десетки цивилни. Изненадващата атака от палестинска страна е най-мащабната ескалация на конфликта от години. Започва точно 50 години и един ден след началото на войната от Йом Кипур. Съвпада и с деня, в който евреите отбелязват един от най-големите си религиозни празници.

"Граждани на Израел, това е война, не е операция, не са сражения, а война. Тази сутрин Хамас извърши изненадваща смъртоносна атака срещу държавата и гражданите на Израел. Силите за сигурност получиха няколко нареждания: първо - да прочистят обществото от внедрени терористи. Разпоредена е и мобилизация на резервистите на армията, за да отговорим на врага със сила, каквото не е познавал. Защото врагът ни ще плати безпрецедентна цена", каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

От палестинската групировка Хамас нарекоха днешната си операция "Наводненията на Ал Акса" - на едноименната джамия в Йерусалим. Само в първите 20 минути са изстреляли срещу Израел над 5000 ракети, каза командирът на военното командване на движението. Паралелно с това въоръжени бойци са навлезли на израелска територия по вода и през сухопътната граница.

"Решихме да сложим край на израелските престъпления. С Божията помощ врагът ни ще разбере, че е дошло време да понесе отговорност. Обявяваме началото на операция "Наводненията на Ал Акса". Първият етап е насочен срещу летища и военни укрепления", каза Мохаммад Хайф, командир на военното командване на Хамас.

Израелският премиер Нетаняху свика извънредно заседание на съвета за сигурност. Последва светкавичен отговор - десетки самолети извършиха масирани въздушни удари срещу ивицата Газа. Съобщава се за стотици загинали и ранени. Според израелската страна - поразени са 17 военни съоръжения и 4 команди центъра на Хамас.

Резервисти от израелската армия светкавично бяха мобилизирани и изпратени да се сражават с палестинските бойци. В социалните мрежи от Хамас разпространиха кадри на ликуващи около израелски танкове палестинци, за които се твърди, че са успели да неутрализират военни части на своите противници. Съобщава се и за взети заложници, показани бяха кадри на облечени в цивилни дрехи мъже.

РЕАКЦИИТЕ

Западът осъди рязката ескалация на напрежението в Близкия изток. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи палестинската атака като "тероризъм в чист вид", а първият дипломат Жозеп Борел нарече взимането на цивилни заложници "ужасяващо" и "нарушаване на международното право". НАТО също осъди "терористичните атентати" на Хамас.

Премиерът Николай Денков осъди атаките на "Хамас" над Израел

От Вашингтон заклеймиха насилието в региона и призоваха и двете страни да се въздържат от допълнителна ескалация на конфликта. Лаконичен коментар дойде и от Москва - зам.-министърът на външните работи заяви, че "ясно е, че Русия винаги призовава за деескалация".

Президентът Радев: България категорично заклеймява атаките срещу Израел

Подкрепа за бойците на Хамас дойде от Иран - съветник на аятолах Али Хаменей е коментирал, че Техеран "подкрепя палестинските бойци в борбата им за освобождаване на Палестина и Йерусалим". Подкрепяната от Иран ливанска джихадистка групировка "Хизбула" също приветства ударите.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли подготвени търговците у нас за прехода към евро?
Ще бъдат ли подготвени търговците у нас за прехода към евро?
Славия счупи каръка и стигна до минимален успех над Арда
Славия счупи каръка и стигна до минимален успех над Арда